Gå til sidens hovedinnhold

Russland bryter med Nato

Alt planlagt militært samarbeid med Nato-landene opphører.

Russland har onsdag ettermiddag besluttet å bryte alt militært samarbeid med samtlige Nato-land.

«Norge tar til etterretning at Russland har besluttet å inntil videre ”fryse” alt militært samarbeid med NATO og allierte land. Vi legger til grunn at dette ikke vil berøre de planlagte aktivitetene innenfor områdene Kystvakt, søk og redning og ressursforvaltning, ettersom disse på russisk side sorterer under sivile myndigheter», opplyser Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Se oversikten over de planlagte aktivitetene mellom Russland og Norge på Forsvarsdepartementets hjemmesider.

Ifølge Aftenposten.no skal Utenriksdepartementet i Norge om kort tid motta en note sammen med de øvrige natolandene.

- Vi har ikke mottatt noe offisiell note akkurat på det nåværende tidspunkt, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Bjørn Svenungsen til Nettavisen ved 15-tiden.

Mister viktige møteplasser
Ståle Ulriksen, forsker ved NUPI og ekspert på sikkerhets- og forsvarsspørsmål, sier at Russlands brudd med Nato-alliansen er svært bekymringsverdig.

- Når Nato gikk ut som de gjorde, må jo russerne svare, sier Ulriksen og henviser til Natos beslutning om å bryte sine regulære forbindelser til Russland etter krisemøtet i Brussel tirsdag.

- Da får man en diplomatisk opptrapping av situasjonen og man fratar seg selv møteplasser. Da mister man en viktig møteplass, sier Ulriksen til Nettavisen.

Avlyser samarbeid
I noten vil det stå at Russland i ly av konflikten i Georgia inntil videre vil fryse eller avlyse alt planlagt militært samarbeid med medlemslandene i Nato.

- I så fall er det ganske alvorlig. Nå har vi brukt mange år på å bygge opp gjensidig tillit med felles militærøvelser. Den type ting skaper dialog på mange nivåer og er tillitskapende. Denne utviklingen her er enda et skritt nærmere nedkjøling. Vi mister møteplasser der problemer kunne blitt løst. Hvis dette fortsetter, så er vi tilbake til en situasjon med opprustning, sier Ulriksen.

Nato frøs tirsdag sine regulære forbindelser til Russland, og generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer sier kontakten vil utebli så lenge Russland ikke respekterer den inngått fredsavtalen med Georgia. Det ble Natos utenriksministere enige om på et krisemøte i Brussel.

Tidligere har både USA og Canada avlyst alle planlagte militære øvelser med Russland som en direkte følge av de to landenes synspunkt på konflikten.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken