Over 5000 asylsøkere har tatt seg over fra Russland til Norge over grenseovergangen Storskog i løpet av 2015. Regjeringen har innført en instruks som innebærer uttransportering av asylsøkerne til Russland.
Instruksen har fått kritikk fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som sår tvil om Russland er et trygt for asylsøkerne. Dette avviser imidlertid Russland.
- Vi anser Russland for å være et trygt land, sier presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Andrey Kulikov, til Nettavisen.
- Det er også viktig å huske at personer som Russland tar tilbake i henhold til en bilateral avtale om tilbaketaking fra 2007, søker ikke asyl i Russland. Før de kom til Norge via grenseovergangen Borisoglebsk-Storskog, hadde de gyldige tillatelser for opphold i landet, sier Kulikov.
Les: To nordmenn pågrepet etter flukt fra asylmottak
Les: Asylsøkere flyktet fra politiet
- Ikke akkurat asylsøkere
- Mange av dem har bodd i Russland over ulike tidsperioder. Så de er ikke akkurat asylsøkere, legger han til.
Kulikov henviser til en avtale mellom Norge og Russland om tilbakekalling.
Den bilaterale avtalen mellom Russland og Norge, berører imidlertid ikke rettigheter, forpliktelser eller ansvar de to landene har overfor folkeretten.
Stortingspolitikere fra både AP og SP stiller seg bak instruksen til regjeringen, så lenge den ikke bryter med folkeretten.
- De fleste har dette forbeholdet om at så lenge det ikke bryter folkeretten, så står de bak det. Men som UNHCR sier, så bryter denne instruksen med folkeretten, uttalte seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité, Lene Wetteland, til Nettavisen onsdag.
Ifølge Wetteland er det bare 820 mennesker som har fått innvilget asyl med permanent opphold i Russland i moderne tid.
Tvangsretur
Tirsdag kveld ble 13 asylsøkere tvangsreturnert til Russland med buss over grenseovergangen Storskog.
I skrivende stund opplyser aktivistgruppen Refugee s Welcome to the Arctic at flere barnefamilier skal sendes ut torsdag formiddag, blant annet en fem år gammel autistisk jente og en 18 måneder gammel baby. Gruppen er bekymret for hva som vil skje videre med dem straks de er i Murmansk, hvor gradestokken nærmer seg 40 minusgrader.