Gå til sidens hovedinnhold

- Russland skremmer og tyranniserer

Bush langer ut mot Russlands militæraksjoner i Georgia.

President George W. Bush mener Russlands militæraksjoner i Georgia er fullstendig uakseptable.

Den amerikanske presidenten mener russernes oppførsel i Georgia er basert på å skremme og tyrannisere: - Dette er ikke en akseptabel måte å drive utenrikspolitikk på i det 21. århundre, sa Bush i en radiotale fredag, ifølge AP.

Les også: -Ta OL fra Russland

Signerte avtale
Samtidig er den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice i den georgiske hovedstaden Tbilisi i et forsøk på å legge ytterligere press på de to landene.

Georgias president opplyste tidligere fredag at han har undertegnet våpenhvileavtalen utarbeidet av EU. Rice krever nå at Russland øyeblikkelig må trekke ut styrkene sine fra georgisk territorium.

Les også: Georgia har signert våpenhvileavtale

Utenriksminister Rice sier at de har fått forsikringer fra sin russiske kollega om at Russland også vil signere avtalen. Natt til lørdag var det likevel ikke klart når dette eventuelt vil skje.

Utenfor Tbilisi
Torsdag rykket russiske soldater dypere inn i Georgia. En Reuters-journalist observerte da 17 militære kjøretøy og 200 soldater som inntok en landsby bare 45 kilometer fra Tbilisi.

Fredag kom organisasjonen Human Rights Watch med en rapport som påstår at russiske styrker har brukt klaseammunisjon mot to byer i Georgia, med den følge at flere sivile skal være drept og såret.

Den norske forsvarsministeren, Anne-Grete Strøm-Erichsen, uttalte i en pressemelding at hun er sterkt bekymret over disse opplysningene. Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) og EU vil sende 100 militære observatører til Georgia. Norge tilbyr 10-12 observatører i en periode på minimum seks måneder.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken