Gå til sidens hovedinnhold

Russland: - Vi er ute

Russland sier tilbaketrekningen fra Georgia er fullført. Det mener ikke USA.

Forsvarsministeren i Russland, Anatolij Serdjukov, sier at tilbaketrekningen av tropper fra Georgia er avsluttet, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Tilbaketrekningen av russiske tropper skjedde uten episoder og var avsluttet rundt klokken 19.50 russisk tid, uttaler han.

Ingen tydelige tegn
USA mener imidlertid at tilbaketrekningen er lite tilfredsstillende.

- Etter min forståelse har de ikke trukket tilbake fra områder som anses som ubestridt territorium, og det må de gjøre, sier talsmann for Det hvite hus, Gordon Johnroe.

Klokken 18.30 meddelte Pentagon at det ennå ikke var noen tydelige tegn på en russisk tilbaketrekning.

For treg
Den amerikanske generalen John Craddock som er på besøk i den georgiske hovedstaden Tbilisi, omtaler tilbaketrekningen som altfor treg og altfor liten.

USA og Frankrike er enige om at Russland ikke har fulgt våpenhvileavtalen med Georgia.

Den franske presidenten og EU-president Nicolas Sarkozy forhandlet fram avtalen lørdag.

Buffersone
Russland har hele uken sagt de vil trekke ut sine styrker fra nabolandet, men at de vil beholde 500 fredsbevarende soldater i en «ansvarssone» dypt inne i Georgia.

En av Georgias viktigste veier vil gå tvers gjennom buffersonen som Russland vil opprette, melder Reuters, som har sett det offisielle kartet.

Ifølge russiske myndigheter ble avtalen om sonen inngått som et prinsipp med Georgia før denne månedens konflikt oppsto, men at avtalen aldri ble satt ut i live.

- Sonens grensen i sør krysser veien to steder, i nærheten av Agara og Shaveshebi. Russerne vil sette opp sonen i nærheten av Gori, men dette bryter med alle avtaler, sier Georgias reintegreringsminister, Temur Iakobashvili

Brutt internasjonal lov
Tirsdag ettermiddag avholdt Nato et møte i Brussel, hvor de 26 utenriksministerne diskuterte situasjonen i Georgia. Den britiske utenriksministeren David Miliband sa etter møtet at Nato-landene var enige om at Russland hadde brutt internasjonal lov ved å rykke inn i Georgia.

- Det har ikke vært noe uenighet i dag. Nato-medlemslandene var alle enige om at Russland har brutt internasjonal lov og de internasjonale spillereglene, sa Miliband, melder Reuters.

Utenriksministeren varsler også alvorlige konsekvenser for Russland

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken