Gå til sidens hovedinnhold

Ryanair-piloter med alarm-melding på TV

Fire Ryanair-piloter varsler ulykke dersom ikke selskapet endrer praksis.

– Mannskapet blir presset til å ta med så lite drivstoff som mulig for at selskapet skal spare pengar, sier en av de anonyme pilotene til journalisten i det nederlandske TV-programmet KRO reporter, ifølge nrk.no.

De fire varslerne forteller at de alle har vært på nippet til å send ut nødsignal fordi flyet hadde så lite drivstoff igjen på tanken.

Håper det ikke må en ulykke til
Stresset det medfører påvirker også evnen til å ta avgjørelser i luften, sier pilotene.

– Jeg håper for Guds skyld at det ikke krever en ulykke for at folk skal våkne, uttaler en av varslerne i programmet, ifølge nrk.no.

Pilotene vil ikke stå fram med navn eller bilde i frykt for represalier frå arbeidsgiveren sin.

En typisk straff for å komme med kritiske ytringer er overføring til en base langt vekke fra hjemstedet, ifølge varslerne.

Se programmet og intervjuet med pilotene her:

HTML EMBED
Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Avviser beskyldingene
Ledelsen i Ryanair avviser beskyldningene blankt.

«Disse påstandene er verdiløse og stammer fra et hollandsk fjernsynsselskap som presenterte anonyme medvirkende i mørke rom. Årsaken til at disse anonymiserte ikke ville avsløre sine identiteter, er at det ikke ligger et snev av sannhet i påstandene deres», uttaler en talsperson for selskapet, ifølge svenske Aftonbladet.

Gikk klar i 2012
Det er ikke første gang Ryanair er beskyldt for å fly med lite drivstoff.

I juli 2012 sendte tre Ryanair-fly nødsignaler over Spania. Flyene som var på vei til Madrid, ble omdirigert til Valencia på grunn av kraftig uvær. Flygerne på de tre flyene skal ha sendt mayday-meldinger og fikk dermed prioritert plass i landingskøen i Valencia - hvor svært mange forsinkede fly var på vei inn for landing.

Det irske flyselskapet er blitt anklaget for å pålegge flygerne å fly med et minimum av drivstoff. Rapporten fra Irish Aviation Authority (IAA) bekrefter imidlertid at alle disse tre flyene hadde nok drivstoff til å oppfylle de europeiske luftfartskravene, melder den irske avisa Independent ifølge Moss Avis.

Bør gå gjennom rutiner
IAA påpeker likevel at Ryanair bør gå igjennom rutinene for fly som skal til travle lufthavner når været er dårlig, og gi bedre veiledning til de ansatte.

Ryanair-sjef Michael O'Leary håper rapporten vil sette en stopper for det han kaller falske anklager mot selskapet.

- De tre drivstoffsituasjonene i Spania var svært sjeldne tilfeller som ble trygt og skikkelig håndtert på en kveld med svært dårlig vær, sier O'Leary.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken