Gå til sidens hovedinnhold

Rystet etter Sandviken-møte

Helsepolitikere på Stortinget sier de er både rystet og skremt etter et møte med de ansatte ved sikkerhetsavdelingen på Sandviken sykehus.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

Konflikten mellom de ansatte og ledelsen går nå på sikkerheten løs, melder TV 2 Nyhetene.

21. desember i fjor rømte en kvinnelig pasient ut porten på Sandviken sykehus. Porten ved avdeling for sikkerhet ble stående ulåst etter at en ansatt leverte fra seg noen kaniner inne på området. Kort tid etter at pasienten hadde rømt fikk Gunn Andersen som arbeider på sykehuset en ubehagelig overraskelse.

- To forskjellige verdener
- Jeg var på jobb på det tidspunktet og pasienten tok kontakt med avdelingen og fortalte at hun befant seg på min hjemmeadresse, sier sykepleieren til TV 2 Nyhetene.

TV 2 Nyhetene vet at pasienten som oppsøkte Gunn Andersens hjem tidligere har blitt politianmeldt etter at hun angrep og forsøkte å kvele en annen ansatt med en telefonledning. Samme kveld som pasienten stakk av fortalte ledelsen i Helse Bergen at kvinnen ikke var til fare for noen andre enn seg selv.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo her

- Det virker på meg at i en del tilfeller så kan det se ut som vi befinner oss i to litt forskjellige virkeligheter, oss personale som jobber i posten tett med pasientene har gjerne en annen måte å se det på enn ledelsen har. Det har vært nevnt før at dette går på faglig uenighet, men dette gjelder sikkerheten til personale og pasienter, og samfunnet generelt, sier Gunn Andersen til TV 2 Nyhetene.

Flere av de ansatte ved avdeling for sikkerhet, sier til TV 2 at de føler ledelsen forsøkte å bagatellisere denne hendelsen.

Og Gunn er langt i fra den eneste ansatte ved sikkerhetsavdelingen som opplever det slik.

Redde for å miste jobben
Uten ledelsen til stede fikk de ansatte på Sandviken sykehus fortelle sin historie til Stortingspolitikere fra Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet nå mandag.

Redsel for å miste jobben, gjorde at kun et fåtall av de 20 fremmøtte ville la seg avbilde. Men historiene om arbeidsforholdene sjokkerte lederen i Stortingets Helse- og omsorgskomité.

- Det er ikke ofte jeg bruker disse ordene, men jeg er faktisk rystet etter å ha fått høre historien til ansatte og tidligere ansatte. Jeg må bare si at jeg er vettskremt, sier Harald T. Nesvik (Frp) til TV 2 Nyhetene.

Drapsømte på joggetur
Politikerne fikk i dag høre rystende eksempler på at drapsdømte og farlige pasienter får slippe ut på joggeturer og spasere i nærområdet med kun en pleier. Pasientene blir ofte sendt på såkalt utgang, uten at psykologen eller pskykiateren som gir tillatelse har møtt pasienten.

- Hvis jeg har bodd i nærområdet til Sandviken sykehus, ville jeg vært sterkt bekymret, da ville jeg vurdert den totalt sikkerhetenen min umiddelbart. Når jeg i dag har blitt fortalt om hvordan forholdene er der oppe er jeg veldig, veldig bekymret og dette er totalt utilfredsstillende, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen.

På møtet i Bergen i ettermiddag fortalte de ansatte videre om:

HTML EMBED

Alvorlige sikkerhetsbrudd som har ført til at drapsdømte pasienter har rømt.


HTML EMBED

Vold og drapstrusler er daglig, men ledelsen ignorerer rapporter om dette.


HTML EMBED

Omfattende bruk av ufaglærte, som fører til et uforsvarlig behandlingstilbud.


HTML EMBED

Ansatte som melder fra om rutinesvikt hevder de utsettes for trakassering og mobbing fra ledelsen

- Kjempetøft
Tidligere tillitsvalgt ved Avdeling for sikkerhet ved Sandviken sykehus, Bente Andersen sier at ledelsen i flere år har trakassert ansatte, tillitsvalgte og andre som kommer med kritikk.

- Vi har det kjempetøft og vi er veldig glad for å få hjelp, sier hun.

Politikerne tar nå på nytt opp saken med Helseministeren, Justisministeren og Helsetilsynet og vil kreve full granskning av sykehuset.

Nesvik poengterer at det nå må handles for å unngå flere alvorlige episoder ved det mye omtalte sykehuset i Bergen.

- Her må noe gjøres og noe må gjøres kjapt, hva hvis det skjer flere situasjoner i fremtiden, sier han til TV 2 Nyhetene.

- Noe må gjøres

Informasjonsdirektør i Helse Bergen, Mona Høgli, svarte mandag kveld på kritikken.

- Har stortingsrepresentantene grunn til å være rystet og vettskremt?

- Nei, jeg tror ikke de har det. Men jeg skjønner at de blir det og reagerer, og jeg er enig i at noe må gjøres. Derfor har vi også tatt det på alvor, sier hun.

- Har de ikke grunn til å være redd? Drapsdømte og farlige pasienter er på joggetur med en pleier. Alvorlige sikkerhetsbrudd har ført til rømninger.

- Når man får det presentert slik, så skjønner jeg at man blir redd og tar ting på alvor. Det gjør vi også, for situasjonen på sikkerhetsavdelingen er dramatisk og tragisk for de involverte, sier Mona Høgli.

Hun forteller at de nå går inn med ekstern hjelp som skal kartlegge forholdene og lage en rapport, som blir bakgrunn for en tiltaksplan.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler