Gå til sidens hovedinnhold

Söta bror er blitt polska bror

Hybelen «passer for en svenske eller polakk» sto det i Finn-annonsen. Er söta bror blitt den nye polakken?

(iOslo.no) Du møter dem overalt. De jobber hardt, de jobber mye overtid og er veldig serviceinnstilte. Unge svensker kommer i tusentall til Oslo for å tjene gode penger. Men hva er egentlig forskjellen på unge svensker og polakker?

I oktober lå det en annonse ute på Finn.no, som spesifiserte at hybelen som skulle leies ut «passet godt for svensker og polakker».

- Det finnes likheter på hvordan svenske og polske arbeidsinnvandrere velger å bo i Oslo for en kortere periode. Jeg vil påstå at den som lagde den annonsen, ville dra polske og svenske arbeidsinnvandrere under ett, sier Josefine Karlsson i Svenska Foreningen til iOslo.no.

Se video

HTML EMBED

- Mer serviceminded
Svenska Foreningen i Oslo har tatt imot hele 8000 unge svensker siden 2003. I og ved organisasjonens lokaler i Storgata kan man leie et rom, få hjelp til å fikse skattekort samt alle mulige formaliteter som må til før man kan ta fatt på pengesankingen. Hele 280 söta brødre og søstre bor i den svenske «gettoen» i Storgata, og ungdommene får knapt tid til å komme seg inn på hybelen før arbeidsgivere huker tak i dem:

- Arbeidsgivere foretrekker kanskje svensker og det er en stor etterspørsel etter svensk arbeidskraft. Svenskene er kanskje mer servicemindede, forteller Karlsson, som jobber i foreningens lokaler i Storgata.

Hva synes du? Kjør debatt - nederst i saken.

Like grupper
Institutt for Samfunnsforskning bekrefter at det er mange likheter mellom unge svenske arbeidsinnvandrere og de polske i samme gruppe.

- I forhold til at man har typisk arbeidsrettet immigrasjon som er tidsbegrenset, så er de to gruppene like hverandre, sier forsker Jon Rogstad ved Institutt for Samfunnsforskning til iOslo.no

Kommer, jobber og drar
20 år gamle Nicklas Sivertsen, som jobber i sportsbutikken XXL, bekrefter inntrykket overfor iOslo.no.

- Er svenskene de nye polakkene i Oslo?

- Ja, det kan man godt si. Alle unge svensker kommer hit for å jobbe, for så å dra utenlands. Her tjener man gode penger, sier han til iOslo.no.

Men det er ikke alle unge, hardtarbeidende svensker som mener ungdommene i den svenske gettoen kan sammenlignes med polakker. 19 år gamle Linda Åkerfeldt er akkurat ferdig med videregående skolegang i hjemlandet, og nå pakker hun fra morgen til kveld på Posten.

- De behandler meg bra, sier hun litt sjenert.

Tjener dobbelt
Linda tjener dobbelt så mye på det tunge arbeidet på Posten som hun hadde gjort over grensen. Hun er langt hjemmefra, men i Svenska-husene finner de unge arbeiderne hverandre gjennom hele året.

- Ja, det er en «swedish getto». Svenske holder sammen! jubler hun.

- Men er dere de nye polakkene i byen?

- Har det bra
- Nei, det er ikke samme greie. Vi har det bra i Sverige... Polakkene tjener vel ikke penger her for så å dra ut og reise? Polakkene jobber dessuten mer svart, sier Linda.

Ordfører Fabian Stang (H) storapplauderer den svenske massen av unge arbeidere:

- Jeg vil ikke kalle dem noe annet enn flinke, unge mennesker som kommer og hjelper Oslo. Det eneste negative er at vi blir avhengig av dem, og så vil de kanskje plutselig være hjemme. Vi må sørge for at flest mulig blir så lenge som mulig, sier ordføreren til iOslo.no.

- Lær av svenskene
Stang mener vi nordmenn kan lære mye av våre flinke brødre og søstre fra Sverige, og at sammenligningen med polakker ikke er så viktig.

- Jeg er ikke opptatt av å dele folk inn i grupper. Det viktige er at folk trives og jeg er veldig glad for at de gjør en god jobb.

Jon Rogstad ved Institutt for Samfunnsforskning advarer likevel mot å bli for «høy på pæra» i vårt lille land.

Ting kan snu
- Vi har hatt en forestilling om at Norge er et melkesjokolade-land: Ingen over, ingen ved siden. Men det er flere land som sårt kommer til å trenge arbeidskraft fremover. Hvorfor skal folk da velge å komme til Norge hvis de kan velge andre land hvor de tjener minst like mye? sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Er svenskene blitt Norges nye polakker? Ta debatten her!

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021

Kommentarer til denne saken