Hver høst utarbeider Handelsnæringens Hovedorganisasjon (HSH) en prognose for hvor mye man venter at nordmenn bruker på julehandelen. Prognosen blir ikke ferdig før i midten av neste måned, men allerede nå kan iBergen.no fortelle deg hvor stort hullet i lommeboken blir.

I fjor handlet hver nordmann over 16 år for hele 11.168 kroner i desember!

Av dette gikk 3603 kroner med til ren julehandel, som julemat, presanger og andre juleting. Det viser tall fra HSH og Statistisk Sentralbyrå.

Beløpet vi bruker til julehandling har økt betraktelig siden 1998. Den gang handlet vi for 7922 kroner i desember, hvorav 2475 kroner røk til i julepotten. Det innebærer en økning i julehandelen på hele 45 prosent på bare åtte år.

Venter økning i år
Til sammenlikning ga hver innbygger over 16 år 52,81 kroner til helgens tv-aksjon.

Årets prognose fra HSH vil trolig ta høyde for at vi i år kommer til å bruke enda mer enn i fjor på julehandelen.

– Så sant vi ikke får et strømprissjokk nå i høst, vil trolig den omsetningsveksten vi har hatt hittil i år, også bli synlig i julehandelen, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handelsnæringens Hovedorganisasjon til iBergen.no.

Steinar Lem i Fremtiden i våre hender er forferdet over tallene iBergen.no nå presenterer.

– Det er et paradoks at vår største høytid skal feires med å sette ny kjøperekord hvert eneste år. Jesu budskap var at de rike måtte dele med de fattige, sier Lem til iBergen.no.

- Nisser på sensommeren
Organisasjonen har sin egen aksjon mot handelsnæringens stadig tidligere juleutstillinger, kalt «Gi oss jula tilbake». Responsen fra folk flest er god, ifølge Lem, men handelsnæringen ser ut til å gi blaffen.

– I år fant vi engler og nisser i butikkene allerede i slutten av september. Hadde noen sagt til meg for ti år siden at vi julefeiringen i butikkene skulle begynne så tidlig, ville jeg aldri trodd på det, sier Lem.

– Hvor mange år går det til vi ser julenissen allerede på slutten av sommerferien?
– Det blir vel litt absurd med badende julenisser. Jeg tviler på vi vil få oppleve jul hele året. Det går vel en grense et sted, men den begynner å bli strukket alvorlig langt, sier Lem.

Han tror handelssnæringen er med på å ødelegge julen, dens innhold og det den betyr for hver enkelt.

– Mange har gode minner fra barndommen, ikke minst om den ene gaven man fikk som man ble veldig glad for. Nå får barna gjerne 23 gaver under treet, og husker ikke hvem de fikk hva av. Folk føler plikt til å kjøpe, og da blir gleden av å gi også mindre. Jeg tror ikke vi har godt av en slik utvikling, sier Lem.