Det er i snitt 50 prosent flere boligbranner i desember enn ellers i året. Ifølge DSB er det nesten tre ganger så mange boligbranner i juleuka som i en gjennomsnittsuke. DSB har statistikk fra 2004-2006. I 2005 var det mange flere branner enn de to andre årene. Det var over 80 boligbranner fra 23.-31. desember 2005, mens det var 60 boligbranner samme uke i 2006 og i underkant av 60 i 2004.

- De vanligste brannårsakene går igjen, som for eksempel levende lys, matlaging og juledekorasjoner, sier informasjonsleder Ida Løfsgaard Kojedahl i Oslo brann- og redningsetat til Nettavisen.

Juledekorasjonen brenner godt
Juledekorasjonen består ofte av telys, andre lys eller elektrisk utstyr.

- Det kan fort bli overopphetet og antenne resten av juledekorasjonen. I tillegg, så er kanskje ikke juledekorasjonen det vi sjekker jevnlig at fungerer og er i forsvarlig stand, sier Løfsgaard Kojedahl.

Brann i juledekorasjoner er ganske vanlig nå i desember.

- Nå i førjulstiden setter vi fram mange juledekorasjoner. Vi tar de ned fra loftet og setter det fram uten kanskje å sjekke at sikringen er i orden. At det ikke består av for mye støv og sånne ting, sier informasjonslederen.

Raskt overtent
Det går kort tid fra det har tatt fyr i juledekorasjonen til rommet er overtent.

- Vi så tidligere i dag at det var snakk om noen sekunder før hele juledekorasjonen sto i full fyr, så det er altså snakk om ganske få minutter før et rom er ganske overtent, sier Løfsgaard Kojedahl.

Se hvor lett juledekorasjonen tar fyr(Artikkelen fortsetter nedenfor)

HTML EMBED
video_embed(11860,1);

Når det brenner i juledekorasjonen finnes det to måter å slukke brannen på.

- Da er det lurt å ha et brannslukningsapparat i nærheten eller så kan man også bruke vann på denne typen branner, hvis du ikke kan fjerne det som brenner, sier informasjonslederen.

Hvis brannen utvikler seg fort, så anbefaler Oslo brann- og redningsetat at man forlater rommet, lukker døra og ringer 110.

Røykvarsler-dagen
1. desember var røykvarsler-dagen. Det betyr at du bør ta en liten brannøvelse hjemme.

Oslo brann- og redningsetat oppfordrer folk til å sjekke om røykvarsleren fungerer. Den bør testes jevnlig og hver gang man har vært bortreist over lengre tid.

- Du kan teste røykvarsleren med testknappen. I tillegg kan du teste røykvarsleren med røyk. Husk å bytte batteri hvert år. De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Da må du skifte batteri så snart som mulig, sier Løfsgaard Kojedahl i en pressemelding.

Ifølge Oslo brann- og redningsetat oppsto 45 boligbranner i Oslo i fjor på grunn av uforsiktig omgang med levende lys. I tillegg skjedde 79 boligbranner under tilberedning av mat på komfyren, mens feil ved elektrisk anlegg var årsaken til 40 prosent av boligbrannene i fjor.