Gå til sidens hovedinnhold

Så lett lurer du staten

14 av Norges 17 departementer kan havne i samme e-postfelle som Kristin Halvorsen.

Det viser en oversikt Nettavisen har hentet inn. Alt du trenger å gjøre, er å fjerne et punktum.

Nettavisen fortalte torsdag historien om en norsk student i Skottland som får e-post ment til finansminister Kristin Halvorsen. Årsaken var at han hadde opprettet domenenavnet «findep.no». Han fikk da flere e-poster ment for ansatte i departementet.

Da han kontaktet Finansdepartementet og gjorde dem oppmerksom på feilsendingene, truet de med Regjeringsadvokaten hvis han ikke gikk med på å gi fra seg domenet.

Til tross for denne offensiven, er det i dag ingenting i veien for å kopiere studentens «stunt» med 14 andre departementer (se listen i faktaboksen til høyre).

- Ingen kontroll
Det er Departementenes servicesenter (DSS) som forvalter kategoridomenet «dep.no». Det vil si at ingen kan opprette en nettside under dette domenet, uten deres tillatelse. Avdelingsdirektør i DSS, Petter Møller, sier til Nettavisen at det i dag ikke eksisterer noen som har det overordnede ansvaret for å sikre Staten mot slike kopier.

- Dersom et departement skal sikre seg mot kopier, må de selv ta ansvar for det. Vi hjelper dem med å se etter mulige kopier og muligheter for å sikre seg, men det er de selv som eventuelt må forhandle med personer som har opprettet domener med lignende navn, sier Møller.

Dermed er det kun små endringer som skal til for lage sitt eget «departement», slik den norske studenten klarte. Ved for eksempel å tilføye «fin», «fd» eller «oed» umiddelbart foran dep.no, kan hvem som helst få en webadresse som er skremmende lik de offisielle sidene.

Med andre ord: i dag kommer man rett inn på Forsvarsdepartementets eller Olje- og energidepartementets sider på adressene fd.dep.no eller oed.dep.no. Fjerner man ett punktum, før dep.no, «fddep.no», havner man per i dag ingen steder, da det er ingen som eier det navnet.

- Fullt lovlig
Alle som skal registrere et .no-domene i Norge i dag, må gå gjennom registreringsenheten Norid. Torsdag ettermiddag var 303.785 .no-domener opprettet i Norids registre.

- Kan jeg opprette domenet «fddep.no» dersom jeg ønsker?

- Du som privatperson kan ikke registrere direkte under .no. Privatkunder kan imidlertid få «priv.no»-domener. Representerer du en organisasjon eller bedrift registrert i Brønnøysund, kan du derimot registrere dette domenet. Det er ingen forprøvinger eller tekniske hindre som stanser deg fra det, sier daglig leder i Norid, Hilde Thunem, til Nettavisen.

www.kongen.no
Hun forteller at man tidligere måtte begrunne søknaden om et gitt domenenavn og vise en tilknytning til det. Men ordningen ble for tungvindt, og i 2001 ble regelverket for domeneregistrering liberalisert.

- Målet er å legge til rette for legale brukere, fremfor å stanse domenepirateri, sier Thunem.

Visse unntak finnes likevel - stedsnavn, profaniteter med opplagte pornografiske eller diskriminerende uttrykk, samt navn på myndigheter, som «kongen.no» eller «statsminister.no», er blant annet unntatt.

Se Norids forbudsliste her (ekstern lenke).

Pirater og spekulanter
Problematikken med å etterligne offisielle nettsteder er ikke ukjent for Norid. Thunem forteller at problematikken med kun punktum eller tankestreker som skiller, er blitt diskutert på nordisk nivå.

- Samtlige har kommet frem til at dette er en umulig grensegang å gå. Vi kan ikke gå inn og si at to domener er for like, sier hun.

Det nye regelverket har ført at mange lykkejegere forsøker å tjene penger på domener. Thunem skiller mellom domenespekulasjon og domenepriateri. Førstnevnte er personer som har en god idé og registrerer domenenavn som ingen har rettigheter til, som «www.loff.no», for så å selge det til firma som kan være interessert.

Domenepirateri er derimot noen som tar andres rettigheter for å gjøre penger på deres navn, som «tv-2.no».

Ikke SÅ lett
Dersom du nå blir så ivrig at du umiddelbart ønsker å registrere Olje- og Energidepartementets «look-alike» domene «oeddep.no», kan du uansett ikke regne med at det vil gå knirkefritt.

For samtidig som regelverket ble liberalisert, ble også Domeneklagenemnda opprettet. Her kan selskaper eller myndigheter klage inn domener de mener er for like sine egne. De siste årene har nemnda behandlet en rekke saker.

Se listen over konfliktene her (ekstern lenke)

Flere saker har også havnet i retten, blant annet kampen om rettighetene til «harrypotter.no» og «playstation2.no».

Se listen over rettssaker her (ekstern lenke)

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen