Gå til sidens hovedinnhold

Så mange millioner blir sendt til Romania

Aldri før har så mye penger blitt overført fra Norge til Romania.

Tall Nettavisen NA24 har hentet inn fra Toll- og avgiftsdirektoratet viser at det hvert år sendes store beløp fra Norge til Romania. På årets fire første måneder ble det sendt 26,6 millioner kroner.

Det er mer enn dobbelt så mye som i 2011, da det ble overført 12,7 millioner kroner. De fire første månedene i 2012 ble det overført 22,6 millioner kroner.

Tallene viser overføringer utført av blant annet Forex, Western Union og MoneyGram.

Det ble i alt overført litt over 74 millioner kroner fra Norge til Romania i fjor. Året før ble det sendt 51 millioner til landet.

Fra tigging og flaskesamling

- Jeg tror man tjener godt på å tigge i Norge. Jeg tenker at penger fra kriminalitet ikke blir sendt igjennom disse kanalene, sier Ada Ingrid Engebrigtsen, forsker ved Nova, til Nettavisen NA24.

Engebrigtsen er sosialantropolog og jobber med tema migrasjon og transnasjonalitet på NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.

Hun har forsket på myter og realiteter om utenlandske tiggere i Oslo fra 2007 til 2012.

- Jeg regner med at en del av dette er penger fra blant annet tigging og flaskesamling. De har jo mange sånne samlervirksomheter, sier Engebrigtsen.

Hun understreker at hun ikke har forskning som tilsier dette, men at dette er en mer allmenn oppfatning.

- Det bor også en del rumener i Norge. Mange av disse tjener godt og sender en del penger hjem til Norge, fortsetter hun.

I gjennomsnitt hadde hver overføring en verdi på 2.609 kroner. Det ble foretatt 10.208 transaksjoner. På de fire første månedene i 2011 ble det foretatt 4.658 transaksjoner. Snittbeløpet var da på 2.741 kroner.

Økt risiko for hvitvasking

Helge Kvamme er nasjonal leder for PwCs granskingstjenester. Han har bakgrunn fra Kripos og Økokrim.

- Disse sentralene er underlagt det samme regelverket som bankene i forhold til å legitimere sine kunder og å rapportere mulige hvitvaskingstransaksjoner til Økokrim, sier Kvamme til Nettavisen NA24.

- Det har vært en betydelig økning i transaksjonene fra disse vekslingsbyråene og risikoen for hvitvask er generelt trolig større hos disse enn i vanlig bank, fortsetter han. Kvamme mener at i motsetning til bankene, som snart ikke håndterer kontanter, så åpner disse i større grad opp for kontanttransaksjoner ved vekslinger og utlandstransaksjoner som kan bety større risiko for hvitvask.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kvamme mener at i motsetning til bankene, som snart ikke håndterer kontanter, så åpner disse i større grad opp for kontanttransaksjoner ved vekslinger og utlandstransaksjoner som kan bety større risiko for hvitvask.

- For selv om det har vært en utvikling med flere rapporteringer, så kan det være en utfordring å skille ordinære transaksjoner fra mulig hvitvasking. For mange rapporter vil også være en utfordring å håndtere, sier han.

I Økokrim er man kjent med utviklingen.

- Vi må kunne forvente at dette er lovlige midler, sier Sven Damslora, leder for hvitvaskingsenheten i Økokrim, til Nettavisen NA24.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken