Julehandelen blir dyrere enn du tror, det viser en fersk undersøkelse utført av DNB.

Hver av oss forventer å bruke i gjennomsnitt 7.045 kroner på julegaver i år, men nesten halvparten (46 prosent) ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn planlagt, viser undersøkelsen Synovate har gjennomført for DnB.

- La ikke julehandelen ta overhånd. Sett opp et budsjett og bestem deg for hva du skal kjøpe. Surrer du rundt i overfylte butikker uten mål og mening den siste uken før jul, så ender du fort opp med å handle blindt bare for å bli ferdig. Det er da det blir dyrt. Spesielt menn har en tendens til å gå i denne fellen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB.

Dårlig planlegging koster
Mange planlegger ikke julehandelen i det hele tatt. Kun 5 prosent setter opp et eget budsjett for julehandelen og hele 37 prosent panikkhandler julegaver, fremgår det av undersøkelsen. Og som også tidligere års undersøkelser viser; menn er mer rause i pengebruken på julegaver enn kvinner.

- Spesielt ser vi dette på gave til ektefelle og samboer. Det er mange kvinner som kan forvente seg dyre gaver under juletreet også i år. Menns julehandel skjer ofte impulsivt og i løpet av få timer en av de siste dagene før julaften, erfarer hun.

Tips for effektiv og rimelig julehandel:
Lag et julebudsjett for å vite hvor mye penger du kan bruke.

Kjøp julegavene nå, og benytt deg av gode tilbud. Slik sparer du penger samtidig som du unngår å måtte gå i overfylte butikker rett før jul.

Kjøp inn julemat allerede nå, utnytt gode tilbud i lavpriskjedene.

Avtal med venner og familie hvem dere skal kjøpe gaver til og sett en maksimumspris per gave. Kanskje det kan være lurt å spleise.

Sammenlign priser og tilbud på Internett, prisene kan variere mye.

Netthandel er effektivt og oversiktlig. Tenner du stearinlys og setter på julemusikk, så får du julestemning også. Handler du på nett kan du få sendt gaven rett til mottaker og dermed spare både tid og penger.

Vær også kreativ i den forstand at du kanskje kan lage en gave selv (for eksempel bake noe godt som du pakker pent inn) eller gi en opplevelse eller tjeneste (for eksempel være barnevakt en kveld eller helg)

Gi etter evne. Du må ikke gi i forhold til det du får. Det er faktisk tanken som teller.