DNB presenterer fredag en undersøkelse som viser nøyaktig hvor mye julepresangene til ulike familiemedlemmer koster.

I en tidligere undersøkelse avslører DNB at nordmenn i år vil bruke i snitt 7.045 kroner på julegaver totalt. Dagens undersøkelse, utført av Synovate, viser hvordan vi fordeler pengene.

Barna får flere og dyrere gaver
Mange barn gleder seg til jul, og det gjør de med rette – materielt sett. Foreldre er i år villige til å betale hele 1.625 kroner for gaver til egne barn mot 1.475 kroner i fjor.

Totalbeløpet vi vil bruke på julegaver har økt jevnt fra 2006 og frem til i dag. Vi vil bruke i gjennomsnitt 7.045 kroner på julegaver i år, og mest vil vi bruke på egne barn og ektefelle eller samboer.

Godt over halvparten synes det er hyggelig å kjøpe julegaver, men nesten like mange føler også at kjøpepresset er stort og at barna får for mange gaver.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl oppfordrer folk til å begrense gavedrysset og pengebruken.

-Tenk ikke på hvor dyre gaver du får eller hvor mye andre gir. Tenk på hva du har råd til, og gi ut i fra det. Har du ikke råd til å kjøpe gaver, lag småkaker, tilby deg å sitte barnevakt eller å ta med nevøen, niesen eller barnet ditt på tur eller kino. Slike gaver kan ha stor verdi for dem som får dem, erfarer forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl, som selv ønsker seg slike gaver mer enn mye annet.

Årets prisgrenser
Prisgrensen på gaver til egne barn er i år i gjennomsnitt 1.625 kroner, mot 1.475 kroner i fjor. Bare ektefellen eller samboeren får dyrere gave enn barna. Gjennomsnittlig prisgrense på gave til ektefelle eller samboer er i år 2.020 kroner mot 1.862 kroner i fjor.

Undersøkelsen viser også at menn vil bruke mer penger på julegaver enn kvinner unntatt når det gjelder gaver til barnebarn. Der er bestemor noe mer rundhåndet enn bestefar.

Prisgrensen for gaver til andre er i år:

Barnebarn: 780 kroner

Søsken: 420 kroner

Nieser/nevøer: 295 kroner

Foreldre eller svigerforeldre: 644 kroner

Venner: 273 kroner