Gå til sidens hovedinnhold

Så mye får du i lån

Landets største banker røper store forskjeller i utlånspolitikken.

Torsdag 1. desember offentliggjorde Finanstilsynets sin omstridte beslutning om å skjerpe egenkapitalkravene for boliglån. Les mer i saken: Siste sjanse for å få tak i penger. De nye reglene krevet at alle boliglånssøkere må stille med minimum 15 prosent egenkapital og de må tåle en renteoppgang på minimum fem prosent.

Innskjerpelsen (se tilsynets rundskriv her) kommer til tross for massiv kritikk fra bankene, forbrukermyndigheter med flere.

Men nå er de nye reglene her og NA24 har spurt landets fem av landets største banker om hva som vil kreves av fremtidige boliglånssøkere. Svarene varierer stort. Én bank vil gi 1,1 millioner kroner i lån, mens en annen gir hele 2,2 millioner kroner.

(I vårt eksempel bruker vi en person på 30 år med 450.000 kroner i årsinntekt. Personen har 200.000 kroner i studielån. Hun/han har plettfri betalingshistorikk. Det er Ingen andre privatøkonomiske forhold som påvirker kredittvurderingen.)

Kan låne 2,2 millioner
Landets fjerde største bank, Sparebank 1 SR-Bank har ikke ikke satt en endelig dato for når interne regler vil være endret i forhold til de nye kravene, men sier følgende om personen i NA24s eksempel:

- Beregningen våre viser at nevnte person kan ta opp et boliglån på maksimum 2.2 millioner kroner på en selveierleilighet, opplyser produktsjef finansiering Oddvar Rettedal overfor NA24.

Banken har forutsatt at kunden ikke har andre lån, ingen barn og at vedkommende bor så sentralt i forhold til jobb at hun/han ikke trenger bil.

- For å beregne hvor mye lån denne personen har økonomi til å tåle har vi foretatt en konkret likviditetsberegning. I beregningen tar vi hensyn til låneutgifter, boutgifter, husholdningsutgifter, telefon, media m.m. I beregning av låneutgifter legger vi på en rentebuffer på fem prosent, sier Rettedal.

Kan glemme bolig i Oslo
Hos landets sjette største bank, Sparebank 1 SMN, får vi litt andre tall.

- Hvis vi legger til grunn at personen ikke har bil, eller planer om familieforøkelse vil hun/han kunne betjene et lån på ca 1,75 millioner kroner i tillegg til studielånet. vi har tatt hensyn til et rentepåslag på fem prosent og tatt utgangspunkt i SIFOs forbrukssatser, sier privatøkonom i Sparebank 1 SMN Endre Jo Reite til NA24.

Han medgir at et lån på 1,75 millioner kroner overstiger bankens egen regel om maksimum tre ganger årsinntekt i lån.

- For denne personens vedkommende må vi derfor gjøre en ekstra vurdering av om et så stort lån er forsvarlig, sier Reite og minner om at personen må tilfredsstille egenkapitalkravet på 15 prosent som i dette tilfellet er 262.500 kroner.

Kan få lån til bolig på 1,15 millioner kroner
- Tommelfingerregelen er at boliglånskunder kan låne maksimum tre ganger inntekt som i dette tilfellet blir 1.350.000 minus studielån. Vi gjør alltid en individuell kredittvurdering av våre kunder og alle våre kunder må tåle en renteøkning på minimum fem prosent, sier kommunikasjonsrådgiver i Nordea Jørgen Lønnquist.

Lønnquists svar betyr at personen i vårt eksempel kun får 1.150.000 kroner i boliglån. Hun/han må i tillegg stille cirka 170.000 kroner i egenkapital.

Må ha minst 225.000 kroner på bok
- Forutsatt at personen i eksemepelt er under 34 år vil hun/han kunne få førstehjemslån i Fokus Bank med en belåningsgrad på 85 prosent etter de nye reglene, sier informasjonsrådgiver Stian Arnesen i Fokus Bank.

Han opplyser at personen kan få et lån på 1.5 millioner kroner dersom hun/han stiller 225.000 kroner i egenkapital.

Kunne ikke svare
DNB var den eneste av bankene som valgte å ikke svare på NA24s spørsmål.

- Vi kan ikke behandle en lånesøknad bare ut fra de opplysningene NA24 har oppgitt i eksempelet, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide.

Oppsummering:
Dette gir bankene i boliglån etter nye regler til en person med 450.000 kroner i årsinntekt og studielån på 200.000 kroner:

Sparebank 1 SR-Bank 2.200.000

Sparebank 1 SMN 1.750.000

Nordea 1.150.000

Fokus Bank 1.500.000

DNB Ikke svart

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken