De fleste forbrukere er klar over at lån uten sikkerhet, som forbrukslån og kredittkortgjeld, er dyrt.

Nettavisen NA24 har sett nærmere på de to nevnte typer lån med bakgrunn i bankenes egne prisopplysninger på Finansportalen.no. Vi har rangert de dyreste, og minst dyre, tilbudene innenfor begge kategorier.

Annonse: Finn beste alternativ til refinansiering av gjeld

Nordea med landets dyreste kredittkort
Som tabellen nederst i saken viser kårer vi hermed Nordea som vinner av konkurransen «Norges dyreste kredittkort».

Med utgangspunkt i ett representativt bruksmønster betaler du en effektiv rente på utestående saldo på hele 37,8 prosent med Nordeas Visa Gold kredittkort. I løpet av ett år vil du ha betalt 8.420 kroner tilsammen når opptrukket kreditt, renter og gebyrer er tilbakebetalt.

På en «god» andreplass finner vi Sparebanken Hedmarks Visa Gold kredittkort. Her er den effektive renten 36,1 prosent og det årlige tilbakebetalingsbeløpet 8.400 kroner.

Landets tredje dyreste kredittkort finner vi hos Bank Norwegian. Norwegian kredittkort gir deg en effektiv rente på 31,53 prosent og et årlig tilbakebetalingsbeløp på 8.217 kroner.

Skandiabankens kredittkort billigst
Det billigste kredittkortet i Norge er nok en gang kredittkortet som tilbys av Skandiabanken. Her er den effektive renten på utesåtende saldo 15,32 prosent - godt under halvparten av renta til Nordea. Det årlige tilbakebetalingsbeløpet ender på 7.648 kroner.

GE Money Bank har Norges nest billigste kredittkort med en effektiv rente på 15,94 prosent, mens Santander Red er tredje billigst med en effektiv rente på 15,95 prosent. De årlige tibakebetalingsbeløpene er henholdsvis 7.665 kroner og 7.675 kroner.

Ser vi på den andre typen grisedyre lån, forbrukslån, heter vinneren nok en gang Nordea - og det med overlegen margin.

Nordeas fire på bånn
Som vi ser av tabellen helt nederst figurerer Nordea med alle de fire dyreste forbrukslånene i Norge. Vi har da tatt utgangspunkt i et forbrukslån uten sikkerhet på 150.000 kroner som betales ned over fem år (60 måneder).

Som vi ser varierer den effektive renten på Nordeas fire verstinglån fra 18.72 til 21,1 prosent effektiv rente. Hva årsaken til at Nordea tilbyr hele fire slike dyre lån er vi usikre på. Vi skynder oss å legge til at Nordea også tilbyr et forbrukslån som hevder seg i andre enden av tabellen - faktisk helt oppe på tredjeplass med en effektiv rente på 14,64 prosent.

Landets billigste forbrukslån tillbys av Fornebu Sparebank. En effektiv rente på 11,48 prosent på vårt eksempellån betyr en total tilbakebetaling på 187.279 kroner. Til sammenligning må du ut med 219.318 kroner dersm du velger Nordeas versting. Differansen på de fem nedbetalingsårene er dermed over 32.000 kroner. Penger det og.

Det er viktig å være klar over at rentene som bankene oppgir til Finansportalen på forbrukslån kun er representative. Det betyr at mange kunder kan oppleve å sitte med dyrere, eller lavere, renter enn det som er oppgitt.

Folk blir sittende «stuck» med forbrukslån
En fersk spørreundersøkelse utført av Sparebank 1 SMN viser at hele 68 prosent av de som noensinne hadde hatt forbrukslån fremdeles hadde det.

Funnet tyder på at har man først tatt opp forbrukslån til refinansiering av kortgjeld eller lignende så er det svært sannsynlig at man faktisk blir liggende med forbruksgjeld også fremover. Med mellom 20 og 30 rente rente skaper det å ta opp forbrukslån altså en stor sannsynlighet for en varig ekstrautgift.

- Gjelder få kunder
- Prisen som er trukket frem for kredittkort gjelder dem utenfor program. Det er relevant for svært få kunder. Det samme gjelder forbrukslånene som er trukket frem. Dersom man kun ser på bunnen av rangeringen i Finansportalen vil man etter vår oppfatning ikke få et realistisk bilde prisene som nye og eksisterende kunder flest er stilt overfor, sier Thomas Sevang, informasjonssjef Nordea Norge.

Artikkelen ble korrigert torsdag ettermiddag klokken 15.

Annonse: Finn beste alternativ til refinansiering av gjeld