En undersøkelse utført ved Louborough-universitetet i England viser ta det går 64 sekunder fra man har svart på en e-post til man klarer å fokusere på arbeidsoppgaven sin igjen.

Det betyr at alle som sjekker e-posten sin hvert 5. minutt mister cirka en dag av arbeidsuken sin, tid som de bruker på å forsøke å komme i gang med jobben, skriver svenske Dagens Nyheter.

Et britisk forskerteam foreslår ifølge avisen The Guardian følgende e-postrutine:

Sjekk mailen bare noen få ganger daglig. Forskerne mener at det vil redusere e-poststresset, redusere potensiell helsefare koblet til stresset og føre til at du i mindre grad føler deg invadert av e-post.

Les også i Jobbmagasinet:

Slik styrer Lars Metallicas milliarder

Her er de siste elleville jobbspøkene

Annbjørg valser ikke rundt på røde roser

Sjekker ofte
It-forsker Karen Renaud ved Glasgow-universitetet, samt psykologen Judith Ramsey og statistiker Mario Hair ved Paisley-universitetet, fant at urovekkende mange stresser med e-posten i en undersøkelse som omfattet 177 akademikere og ansatte i kreative yrker.

34 prosent følte seg «stresset» av e-post, mens 28 prosent følte seg «drevet» av presset for å besvare e-poster. Bare 28 prosent tok det med ro, beskrev sitt e-postliv som «avslappet» og besvarte e-poster neste dag eller uka etter.

Av de 177 personene i undersøkelsen sa cirka halvparten at de sjekket e-posten en gang i timen, mens 35 prosent sa at de gjorde det ved 15. minutt.

Men sannheten er langt verre. Overvåkingsprogrammer på personenes datamaskiner viser at folk som jobber på pc typisk skifter applikasjon for å sjekke e-posten sin så ofte som 30 til 40 ganger i timen!

Kvinner føler presset
Forskerne rapporterer at kvinner i større grad enn menn føler et press på at de må besvare e-poster raskt.

- Det er e-posten som skaper mest problemer i arbeidslivet nå. Det er et fantastisk verktøy, men det hele har kommet ut av kontroll. E-posten plager folk. Du vil vite hva som kommer der, spesielt hvis det er fra familie eller venner, eller sjefen din, så du avbryter det du driver med for å lese e-post, sier Renaud ifølge The Guardian.

Renaud sier at akademikere, skribenter, journalister og arkitekter er eksempler på yrkesgrupper som er spesielt utsatt for konsentrasjonsdrepende e-poststress.