SE:Kamsky - Hammer remis

LIVEANALYSE:Sjekk computeren

FORUMET:+50 innlegg

Det siste norske håpet, Jon Ludvig Hammer (23) er ute av World Cup-sluttspillet i Tromsø.

Han spilte solid mot Gata Kamsky og fikk med seg et halvpoeng, men det var ikke nok siden han tapte det første partiet lørdag.

Dermed gjorde Kamsky som i 2005, da han slo ut en ung og fremadstormende Magnus Carlsen.

- Hammer kan være veldig stolt av innsatsen. Det er tydelig at han har løftet seg et nivå og resultatet må være veldig inspirerende for fortsatt satsning. Jeg tror Hammer kan dra stor nytte av samarbeidet med Carlsen, sier Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen.

Jon Ludvig Hammer ble sist måned presentert som VM-hjelper for Magnus Carlsen, som i likhet med finalemotstander Vishy Anand ikke deltar i Tromsø.

De to er kvalifisert direkte til den såkalte kandidatturneringen der åtte spillere kjemper om å få spille mot den regjerende mester.

De to beste i Tromsø får plass i denne turneringen.

Hammer kan nå dra hjem til Oslo med 76.000 kroner og to skalper i beltet.

Først slo han superstormesteren Sergej Movsesian og så var det David Navara (nummer 30 i verden) sin tur. Begge fikk juling i ekstraspillet med kortere tid på klokken.

Så ble det muligens Hammer for optimistisk da han møtte Kamsky lørdag. Da møtte han veggen.

Kamsky forsvarte seg iskaldt, og fikk raskt overtaket. Etter 40 trekk var det ubønnhørlig slutt.

Leif Erlend Johannessen, Torbjørn Ringdal Hansen og Simen Agdestein fikk også prøve seg i World Cup, men alle røk ut etter første duell.

Agdestein revansjerte seg ved å vinne overlegent i en sterk lynsjakkturnering tirsdag, foran 11 andre stormestre.

Se Chessdoms artikler om turneringen

Se fotorapport hos Chessdom

LES OGSÅ:Nå er det bare en igjen

LES OGSÅ:- Like stor sjanse som en snøball et visst sted

Aronian ute
26 av de 30 høyest ratede spillerne i verden er med, ifølge bergensjakk.no. Det er bare Carlsen og Anand som mangler av de store navnene.

Flere av toppspillerne har fått juling, og det mest oppsiktsvekkende er verdenstoer Levon Aronians exit i 3. runde mot Evgenij Tomashevsky som på papiret skal være en klart svakere motstander.

Judit Polgar og Ian Nepomniachtchi røk ut allerede i første runde. Senere har de fått følge av Peter Leko, britenes håp Michael Adams og eks-verdensmester Ruslan Ponomariov.

Turneringen med en førstepremie på 600.000 kroner, avsluttes 3. september.

PS! Parallelt med World Cup arrangerer Tromsø Sjakklubb en rekke åpne turneringer, både lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk med høye pengepremier. Se hele programmet her.