Gå til sidens hovedinnhold

Sabeltann seiler ut

2. juledag seiler Kaptein Sabeltann ut på filmlerret over hele landet. I skattekisten bærer han med seg 43 millioner norske kroner. Så det er ikke bare han som håper «at skatten er vår».

Det tar lang tid å lage tegnefilm, fire år, for å være nøyaktig. Og det koster penger. 2. juledag setter filmskaperne sin lit til at skuta «Sorte dame» holder vann - og vel så det.

Skummelt med film

Sabeltann-skaper Terje Formoe valgte sammen med Petter Wallace og Aage Aaberge å stifte produksjonsselskapet Seven Seas Productions.

- Det er mye vanskeligere å lage tegnefilm enn annen film, ikke minst med tanke på at det er en komplisert prosess. Samtidig produseres filmen for det samme markedet som annen type film, nemlig en befolkning på 4,8 millioner nordmenn.

- Det hadde nærmest vært umulig å holde i alle trådene og samtidig produsert andre filmer i selskapet, mener Aaberge.

200 tegnere i arbeid

«Kaptein Sabeltann» har foretatt alt forarbeid i Norge. Selve hovedtegningen og utformingen er gjort i Ungarn med en miks av norske og ungarske tegnere – 200 i alt. Terje Formoe innrømmer at han var nervøs for å overføre den suksessfulle teaterfiguren sin til film.

- Men når Stig og Rasmus kom inn i bildet, senket skuldrene mine seg, sier han. De han sikter til er den svenske regissøren Stig Bergqvist og medregissør Rasmus Iversen. Bergqvist hadde tegnefilmen «Rugrats in Paris» bak seg – og hadde aldri hørt om Kaptein Sabeltann.

- Jeg hørte nyss om ham for 10-12 år siden gjennom norske venner, men hørte ingenting igjen før jeg ble oppringt fra filmproduksjonen, fortalte han TV 2 Nettavisen i Haugesund tidligere i år.

Tatt med til Kjuttaviga

Det var imidlertid først da Petter Wallace og kompani tok han med til Kristiansand Dyrepark, ga ham en sjørøverhatt og satte ham på første benk at han langt tydeligere forsto hva dette handlet om. Da TV 2 Nettavisen traff Bergkvist i Haugesund, var han uhyre stresset og på vei til Ungarn for å overvære siste animasjonsdel før etterarbeidet i Oslo.

- Vi hadde åtte måneder ren produksjon etter ett års forarbeid. Det var i korteste laget, sier han i dag. Bergqvist har vært tro mot sceneversjonen, det store er at Kjuttaviga er flyttet til Karibien og gullet kommer fra Sør-Afrika..

Det er en blanding av TV 2, SFNorge, Filmfondet og AV-fondet som står bak Sabeltann-filmen, som også vil bli en TV-serie på sju episoder. Og produsent Aage Aaberge måtte innrømme at det ikke var en tilfeldighet at filmen tikket inn på «Disney-tid» – det vil si 78 minutter.

Traff godt med piratema

Det er laget en engelsk teaser til filmen, og den er testvist for ikke-norske barn.

- Historien fenger uansett, sier Petter Wallace, som innrømmer at de ikke hadde den fjerneste anelse at de skulle treffe så godt i disse piratfilmtider.

- Vi er menn, vi kan bare ha en tanke i hodet av gangen, og først og fremst er det nå det norske markedet som gjelder. Men vi har selvfølgelig internasjonal lansering i bakhodet, sier han.

Og flere filmer. Man vil bare se om Sabeltann på lerretet appellerer like mye som han gjør i Kristiansands dyrepark.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter