Allerede i 1983 tok forsker Erik Løvaas verdenspatent på antioksidanten spermin for bruk i fiskeoljer, matproduksjon og hudkrem.
Forskeren kom over det enkle molekylet spermin da han på oppdrag fra Universitetet i Tromsø og Fiskeriteknologisk forskningsinstitutt skulle finne gode, stabile antioksidanter som kunne sikre holdbarhet for fiskeolje.
Verdenslansering
Stoffet var allerede godt kjent, men Løvaas var den som i 1983 oppdaget sperminets anti-oksiderende virkning. Selv kaller han oppdagelsen en sensasjon.
Nå har forskeren gått sammen med investorene Toivo Møller Pettersen og Even B. Hegbom i Luma Invest med sikte på en verdenslansering av en anti-aldringskrem der spermin er det aktive stoffet.
Investorene mener de sitter på «ungdomskilden» og sammenligner forskerfunnet av sperminets virkningen på hud med oppdagelsen av fluoret effekt på tennene. De håper å tjene store penger på produktet.
Men spermin, er ikke det¿
Forsker Erik Løvaas sier at til avisen Nordlys onsdag at det også er «mye spermin i mannlig sperm». Faktisk «mye høyere konsentrasjon enn i vårt syntetiske produkt».
– Er det ikke da like greit, eller bedre, å smøre sæd direkte i fjeset? spør TV 2 Nettavisen.
– Jo, for de som ønsker det, så.
– Vil du anbefale det?
– Vel, he, sæd kan jo innholde sykdommer du ikke vil ha. Det er den negative siden. Det positive er at spermin har vist seg veldig nyttig til å bremse aldring. Og konsentrasjonen er jo særlig høy i sæd, gjentar Løvaas.
Godt dokumentert
Løvaas forsikrer at det er svært godt dokumentert at spermin virkelig virker godt mot aldring:
- Bak dette ligger det ganske betydelig forskning overalt i verden. Det man er sikre på, er at når man har celler i kultur og kan studere aldringen, da foregår prosessen langsommere når spermin er til stede, avslutter gründer-forskeren
