Gå til sidens hovedinnhold

- Saddam ba om fred i siste liten

Via en hemmelig kanal skal Saddam Hussein ha tilbudt frie valg og at USA kunne lete etter masseødeleggelsesvåpen for å unngå krig.

Mens amerikanske trupper sto oppstilt på grensen til Irak, gjorde Saddam Hussein et siste desperat forsøk på å slippe en invasjon.

Den høytstående rådgiveren i Pentagon, Richard Pearle, ble kontaktet av en amerikansk-libanesisk forretningsmann ved navn Imad Hage. De to møttes i London tidlig i mars, og der la Hage fram et budskap han hadde fått fra sjefen for den irakiske etterretningstjenesten.

Lovet frie valg
Budskapet var at Irak ikke lenger var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen og at de var villig til å la amerikanske soldater slippe inn i landet for å lete, skriver New York Times.

Ifølge Hage skal Irak også ha tilbudt å utlevere en mann som var ettersøkt etter bombeangrepet mot World Trade Center i 1993. På sitt mest desperate lovet irakerne å avholde frie valg, dersom de slapp en invasjon.

De irakiske tjenestemennene Hage var i kontakt med, skal ha gitt inntrykk av at disse tilbudene kom direkte fra president Saddam Hussein selv.

Avslått
Forslagene ble, etter det amerikanerne anser som flere år med unnaluring og bedrag fra Irak, til slutt avslått. Men det irakiske utspillet ble tatt såpass alvorlig at Richard Pearle altså reiste til London for å diskutere det med Hage.

- Jeg tvilte på om dette ville fungere, men jeg gikk med på å snakke med folk i Washington, sier Pearle, som er ansett som en av de intellektuelle arkitektene bak Bush-regjeringens offensive politikk overfor Irak.

Pearle hevder at han ba om tillatelse fra CIA til å møte irakiske tjenestemenn, men fikk beskjed om at de ikke ønsket å bruke denne kanalen. CIA skal også ha gitt inntrykk av at de allerede hadde en egen kontakt med Bagdad.

- Beskjeden var: «Fortell dem at vi møtes i Bagdad», sier Pearle til New York Times.

Flere møter
En kilde i den amerikanske etterretningen bekrefter at kontakten med Hage var en av flere møter med folk som hevdet å snakke på irakernes vegne.

- Disse tegnene kom via et bredt spekter av utenlandsk etterretning, andre regjeringer, tredjeparter, sjarlataner og uavhengige aktører. Hvert spor som var mulig, og noen som ikke var det, ble fulgt, sier kilden til avisen.

Hages forsøk skal likevel ha vært det siste desperate forsøket fra Saddam på å unngå en krig i Irak. I et intervju i Beirut sier Hage at irakerne virket skremte av den amerikanske militære trusselen.

- Irakerne tok den endelig alvorlig, og de ville snakke. De tilbød ting de aldri ville ha tilbudt dersom mobiliseringen ikke hadde funnet sted, sa Hage.

Mye brukt
Pearle sier at han synes det var merkelig at irakerne ville bruke en så komplisert måte å kontakte amerikanerne på med et så forbausende forslag. Men han sier likevel at mange arabiske ledere tradisjonelt har brukt hemmelige kontakter og bakmenn mye i slike forhandlinger, selv om det blir sett på med mistenksomme øyne av Washington.

Aktiviteten i denne hemmelige kanalen, som New York Times har dokumentert gjennom intervjuer og dokumenter, viser et mer og mer desperat irakisk regime som prøvde å få armslag mens fienden nærmer seg. Den gir også et sjeldent blikk inn i en undergrunnsverden av internasjonale kontakter og nettverk.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud