Den arabiske avisen Al-Hayat publiserte mandag ble utdrag fra dagboken til Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein, melder AP.

Utdragene er offentliggjort av amerikanske myndigheter, og de gir et unikt innblikk i Saddams tilstand før han ble henrettet i 2006.

Da Saddam fant ut at hans amerikanske fangevoktere brukte hans klessnor til å tørke klær, krevde han at de sluttet umiddelbart med det.

- Jeg forklarte dem at de var unge og at de kunne ha unge folks sykdommer. Min største bekymring var å bli smittet med en kjønnssykdom, en HIV-sykdom, på dette stedet, skrev Saddam i dagboken.

Tusenvis av sider
Major Matthew Morgan, en militær talsmann i Irak, nekter å beskrive tekstene som en formell dagbok, men bekrefter at den tidligere diktatoren skrev tusenvis av siden mens han var i fangenskap.

I et annet utdrag beskriver Saddam en intim samtale han hadde med en amerikansk lege om kvinner. Saddam skrev at hans engelsk ble stadig bedre av å snakke med sine fangevoktere.

- Jeg snakket med ved å bruke hendene mine og gestikulere hvis jeg ikke kunne finne de nøyaktige ordene. Men vårt språk (arabisk, red. anm.) er vakrere og dypere, skrev Saddam.

Ba om blomst
Eks-diktatoren beskrev også hvor vanskelig det var for ham å be om ting, som en gang da han ba om å få en blomst:

- Det var et vanskelig offer fra meg å spørre om noe for første gang i mitt liv.

Den arabiske avisen publiserte også hva den beskriver som poesi skrevet av Saddam.

Hengt
Iraks tidligere president og diktator ble fanget av amerikanske soldater 13. desember 2003, drøye åtte måneder etter at amerikanske styrker invaderte Irak og knuste hans regime.

En irakisk domstol fant ham skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og dømte ham til døden i slutten av 2006.