Gå til sidens hovedinnhold

- Saddam samarbeider

USA bekreftet søndag at Saddam Hussein er arrestert nær sin hjemby Tikrit. – Saddam Hussein snakker og er samarbeidsvillig, sa general Ricardo Sanchez.

- Mine damer og herrer, vi har ham!

Til vill jubel fra pressekorpset bekreftet Paul Bremer, USA sivile administrator i Irak, på en pressekonferanse i Bagdad søndag at den lenge ettersøkte eks-diktatoren er arrestert.

Jubelen ble ikke mindre da general Ricardo Sanchez viste et videoklipp av Saddam Hussein som gjennomgikk en legeundersøkelse. Saddam hadde langt grått skjegg og ble undersøkt av en lege. Ifølge Sanchez er hans helsetilstand god.

Funnet i hull
Saddam ble tatt til fange 15 kilometer syd for sin hjemby Tikrit i et lite gårdshus på landsbygda lørdag kveld, opplyste Sanchez. Saddam ble funnet i et skjult lite rom under bakken.

- Hullet var kamuflert med murstein og jord. Saddam Hussein ble funnet i bunnen av hullet som var 6-8 fot dyp, sa Sanchez.

Han sa videre at Saddam Hussein ikke hadde gjort motstand da han ble arrestert og at ikke et eneste skudd ble avfyrt under aksjonen. Ifølge Sanchez skal Saddam være samarbeidsvillig og snakker med amerikanerne.

Det ble også vist en videosnutt av det underjordiske hullet hvor Saddam angivelig ble funnet, like utenfor hjembyen Tikrit nord for Bagdad.

Sliten
Sanchez møtte selv Hussein etter arrestasjonen, og sier at det var en mann som hadde gitt opp.

- Han var en sliten mann og hadde resignert, sa Sanchez.

Ifølge generalløytnant Ricardo Sanchez er Saddam ved god helse. Han er nå overført til et strengt bevoktet og hemmelig sted.

To andre irakere ble arrestert sammen med Saddam Hussein, og det beslaglagt to AK-47-rifler, en pistol og 750.000 amerikanske dollar. Det ble også beslaglagt en taxi som trolig er brukt til å frakte Saddam rundt i Irak.

Stor dag

- Dette er en stor dag i Iraks historie. Hundretusenvis har lidd under denne mannens styre. I tiår har han truet med å angripe deres naboer. De dagene er over for alltid. Nå må vi mot framtiden. En framtid med håp og gjenforening. Tyrannen er fanget, sa Paul Bremer på pressekonferansen.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser