Gå til sidens hovedinnhold

- Saddam var i Bagdad

En av Saddam Husseins tidligere livvakter sier at den irakiske lederen har besøkt Bagdad flere ganger etter at byen falt i april.

Abdulrakhman Khalaf var en av Saddams livvakter i 12 år. Han forteller til den britiske avisa Sunday Times at den tidligere sjefen hans har besøkt Bagdad flere ganger, melder NTB.

Saddam voktes visstnok av en elitestyrke på 25 mann, som døgnet rundt jobber skift og aldri viser seg offentlig i grupper på flere enn tre. Likevel skal amerikanske styrker flere ganger ha vært nær ved å ta den tidligere irakiske lederen.

Nesten tatt

–Ti ganger var de svært nær, etter å ha mottatt tips fra spioner og informanter som drømmer om å kunne innkassere de 25 millioner dollarene som er utlovet i belønning for informasjon som leder til at han blir tatt. Men han er godt bevoktet og jeg tror aldri han vil bli tatt, sier Khalaf.

Ifølge den tidligere livvakten har amerikanerne nesten klart å ta Saddam i Bagdad, under operasjoner i Tikrit, i Diyala-provinsen og i Mosul.

Gråt

Khalaf forteller at Saddam begynte å gråte da han skjønte at de amerikanske styrkene var i ferd med å innta Bagdad. Deretter søkte han tilflukt i to såkalt sikre hus i Palestina-gaten og Marokko-gaten i sentrum av byen.

–Saddam var sjokkert da byen falt dagen etter. Han trodde hovedstaden var godt forsvart, og at republikanergarden ville kjempe til siste mann. Han var sikker på at vi kunne holde ut i seks måneder. Han var sint og følte seg sveket, både av sin egen stamme og av republikanergarden, forteller Khalaf til Sunday Times.

Ifølge Khalaf forlot Saddam sitt palass få dager før bombene begynte å falle over Bagdad, og flyttet deretter kontinuerlig rundt mellom 15 såkalt sikre hus.

Budbringere

Den irakiske presidenten brukte aldri verken telefon eller radiosamband fordi han var redd for å bli sporet opp. Han kommuniserte ved hjelp av håndskrevne instruksjoner som ble levert av betrodde budbringere.

I en av beskjedene ba han sønnene Qusay og Uday om aldri å oppholde seg sammen, fordi han fryktet amerikanerne skulle klare å drepe begge samtidig. De to lyttet ikke til farens råd, og ble drept i en amerikansk operasjon i Mosul i juli.

Khalaf tror Saddam Hussein aldri kommer til å overgi seg, og håper at han en dag skal komme tilbake.

–Han vil aldri godta noe tilbud om fritt leide. Da vil han uten tvil heller dø her. Eller kanskje han en dag kommer tilbake til makten. Det er min drøm, forteller den tidligere livvakten til Sunday Times.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted