Gå til sidens hovedinnhold

- Saddam ydmyket igjen

Torsdag ble nye bilder av Iraks eks-diktator Saddam Hussein i fangenskap offentliggjort. - Ydmykende, sier Amnesty International.

Dette bildet av Saddam Hussein som møter styringsråd-medlem Ahmed Chalabi i fengselet, prydet forsiden av avisen Al Mutamar torsdag. Chalabi eier avisen. Ifølge CNN ble avisene utsolgt i rekordfart, flere steder til dobbel pris av det som er vanlig.

På bildet, som er tatt tidligere denne uken, er Hussein kledd på tradisjonelt arabisk vis. Han er barbert, og håret ser ut til å ha blitt stusset. Dette er det første fotografiet av Saddam Hussein som er offentliggjort siden den første pressekonferansen etter at han ble arrestert.

Brudd på folkeretten
Amnesty International mener Saddam Hussein bør klassifiseres som en krigsfange, og at bildene dermed bryter mot Genève-konvensjonen.

- Han må ikke bli brukt som en kuriositet, og som krigsfange har han rett på human behandling. Å vise bilder av ham i varetekt, er å ydmyke en krigsfange, sier Midtøsten-talsmann for Amnesty International, Nicole Choveiry til CNN.

- Unødvendig
Det er offentliggjøring av bilder som ikke later til å ha noen hensikt, Amnesty protesterer mot.

- Vi var ikke uenige i offentliggjøringen av bilder av Saddam som beviste identiteten hans. Men bildene fra den medisinske undersøkelsen synes vi det var galt å vise, sier Choveiry.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris