Det er ikke bare stortingspolitiker Saera Khan (Ap) som har fått problemer fordi hun har ringt spåkoner.

Les: Khan: - Jeg beklager

Les også: - Ap ikke påvirket av spådamer

- Det er tidvis personer som kontakter oss om dette, fordi de er fortvilet over alle pengene de bruker på det. Sist uke var det en kvinne som var veldig bekymret fordi hun hadde ringt spåkoner for 4000 kroner på to dager, sier Inger Ellingsen, daglig leder i Mental Helse Hjelpetelefonen, til Nettavisen.

Men i denne sammenhengen er 4000 kroner småpenger, forteller Ellingsen:

- Vi har blitt kontaktet av en kvinne som hadde opparbeidet seg en spåkonegjeld på 160.000 kroner før hun klarte å stanse.

- Som rus og spill
Ellingsen sier at det dreier seg om typisk avhengighetsproblematikk og sammenligner det med avhengighet av rus, spill og medikamenter.

- Mange føler fortvilelse over at de blir avhengige av å måtte ringe spåkoner for å ta beslutninger om små og store ting. Ofte gjelder dette personer med lav selvtillit. De kan ringe til spåkone for å spørre om det er riktig av dem å gå ut den dagen eller ikke. Det kan gå så langt at de blir avhengige av å høre en annens stemme før de i det hele tatt klarer å ta en beslutning. Om de har angstproblematikk, kan den rett og slett bli forsterket av det faktum at de har blitt avhengige av spåkoner, sier Ellingsen.

Spåkoneavhengighet kan få store konsekvenser.

- Familie og pårørende kan fort bli rammet, siden disse tjenestene er enormt kostbare og kan ødelegge folks økonomi, sier Ellingsen.

- Etisk fundament
Ellingsen sier at de som leverer de kommersielle spåtjenestene må ha et godt etisk fundament.

- De må spørre seg om tjenesten de leverer er gunstig for kunden. Og de må spørre seg om hvilke konsekvenser det kan ha for kunden at de bruker tjenesten. De må rett og slett sette grensen for en kunde når det er nødvendig, sier Ellingsen.

- Bør spåkoner ha taushetsplikt i forhold til kundene sine?

- Selv om de ikke har en lovpålagt taushetsplikt, så bør de av moralske og etiske grunner ha taushetsplikt. De som ringer dem legger jo sitt private liv i andres hender. Så det er helt åpenbart at de må ha taushetsplikt. Alle hjelpelinjer har jo det, sier Ellingsen.