Gå til sidens hovedinnhold

Samler opprørere mot al-Qaida

Den irakiske regjeringen er i samtaler med flere av opprørsgruppene med hensikt å jage al-Qaida ut av Irak.

Saad Yousif al-Muttalibi, fra departementet for nasjonal dialog og forsoning, sier at den irakiske regjeringen har startet samtaler med flere opprørsgrupper, etter initiativ fra opprørerne.

Muttalibi sier at de har kommet til det punktet hvor flere av opprørerne muligens vil legge ned våpnene. Spørsmålet om tilbaketrekking av de utenlandske styrkene i landet, skal imidlertid ha skapt problemer i samtalene.

- Vi har allerede fått på plass viktige forbindelser og kontakter til de største opprørsgruppene. Et av målene er å få dem til å delta i kampen mot al-Qaida. Vi er snart i mål og samler styrkene for å angripe al-Qaida i fellesskap og jage dem ut av landet, sier Muttalibi til BBC.

Nye samtaler er også planlagt, men detaljer om dette er ikke kjent.

Ifølge AP deltar tidligere medlemmer av Baath-partiet i samtalene, men ingen svorne Saddam-loyalister.

Samtalene kommer i kjølvannet av at den irakiske visepresidenten Tareq al-Hashemi opplyste om at han ønsket å innlede samtaler med alle opprørsgruppene i Irak med unntak av al-Qaida.

- Med unntak av al-Qaida, som er lite villig til å snakke med noen som helst, må alle parter bli kalt inn til å sette seg rundt forhandlingsbordet, sa Hashemi .

Hashemi har tidligere sagt at dette er den eneste måten å få en slutt på blodbadet i Irak.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen