Gå til sidens hovedinnhold

- Sammenligner skattesnusk og terror

Statens ønske om å snoke i ditt privatliv blir slaktet av Høyres talsmann i personvernsaker.

Onsdag meldte Nettavisen at Datatilsynet raser over et forslag fra Finansdepartementet der det foreslås at Kredittilsynet skal få tilgang til å snoke i ditt privatliv uten verken mistanke til at du har gjort noe galt eller en rettslig kjennelse.

- Når forvaltningsorganet, i praksis, også vil inneha en videre hjemmel enn politiet for innhenting av taushetsbelagte opplysninger, vil dette kunne få konsekvenser for den enkeltes personvern, skriver Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet på deres nettsider.

Stortingsrepresentant reagerer
Nå går også Høyres talsmann Bent Høie i kommunal- og forvaltningskomiteen, som har det overordnede ansvaret for personvern og datatilsynet, ut og slakter departementets forslag.

- Jeg er helt enig med Datatilsynet. Nå er vi inni en fase der en jobber med å se på hvilke muligheter og konsekvenser datalagringsdirektivet gir oss, og da vil det være uheldig å gjennomføre de lovendringer som en gjør her. En kan ikke gjøre disse endringene før en har gjort de vurderinger som er nødvendig, sier Høye til Nettavisen.

- Simpelt skattesnusk sammenlignes med terror
Høye er også svært kritisk til den utviklingen som er i ferd med å skje når det gjelder personvernet i Norge.

- En er i ferd med å likestille simpelt skattesnusk med alvorlig kriminalitet og rikets sikkerhet. En har jo blant annet vedtatt muligheten til at ligningsmyndigheter kan få tilgang til bompasseringer for å se om en næringsbil blir brukt til private formål, påpeker Høie.

For mange får tilgang til opplysninger
Han er spesielt bekymret for at altfor mange vil få tilgang til personsensitive opplysninger uten at det foreligger de barrierer og kriterier som politiet må forholde seg når de ønsker å få tak i de samme typen opplysninger.

- Jeg kommer til å ta dette i stortingsgruppen til Høyre opp og jobbe for at vi kommer til å si nei til å si nei til dette forslaget, konkluderer Høie.

I ettermiddag arrangerer Teknologirådet i samarbeid med Venstre, IKT-Norge og Datatilsynet et åpent møte om Datalagringsdirektivet på Stortinget.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter