Gå til sidens hovedinnhold

Sandberg med alkoholpåstander mot Jagland

Per Sandberg fikk refs av daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland for å ikke å ha vært edru på Stortingets talerstol 12. desember 2006.

Sandberg hevder at Jagland og presidentskapet selv drakk alkohol før de avga stemmer i stortingssalen samme kveld.

I den omstridte selvbiografien «Mot min vilje – oppklaring av et politisk liv» som lanseres onsdag formiddag, skriver den avtroppende Frp-nestlederen om hendelsen.

Sandberg holdt to innlegg i stortingssalen etter en middag med øl og akevitt, og «en akevitt» på kontoret til Høyre-toppen Trond Helleland.

Les også: Sandberg snakket ut om boka

– Hygget seg med rødvin
Daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland var blant kritikerne, og mente det «var en selvfølge å være edru på talerstolen». Han kalte det en «meget uheldig episode».

Sandberg slår tilbake i selvbiografien, skriver Dagbladet:

«Thorbjørn Jagland var stortingspresident den gangen, og han uttalte seg til media som så mange andre. (...) Hva Jagland unnlot å fortelle, var at presidentskapet selv satt og hygget seg med rødvin på bakrommet mens jeg sto på talerstolen. Etterpå avga de sine stemmer i stortingssalen slik alle andre gjorde den kvelden», skriver Sandberg i boka.

Kilden han viser til er tidligere SV-topp Olav Gunnar Ballo som da var visepresident i Odelstinget, og som ifølge Sandberg var til stede på samme tilstelning som Jagland.

Jagland avviser
Jagland selv sier påstanden ikke er riktig. Han sier til Dagbladet at Eirin Faldet var settepresident for ham den kvelden, og at han hadde såkalt utbytting som betyr at representanten har en stedfortreder i Stortinget.

– Det betyr at jeg ikke stemte, jeg tok ikke ordet, jeg deltok ikke i debatten. Jeg har aldri i min karriere drukket en milliliter alkohol dersom jeg har visst at jeg skulle i Stortinget, sier Jagland.

Jagland mener det ikke har noe med saken å gjøre hvorvidt han tok et glass rødvin sammen med presidentskapet den kvelden.

– Poenget er at jeg ikke skulle inn i salen. Når man skal inn i salen, bør man ikke være påvirket av alkohol, sier han og understreker:

– Jeg har aldri kritisert representanter for å ta et glass rødvin på Stortinget, eller på restaurant og så gå tilbake til Stortinget. Men når man skal delta inne i salen, bør man ikke ha drukket alkohol.

Vurderer skritt
Jagland reagerer sterkt på påstandene som antyder at han deltok i avstemning den kvelden og påpeker at opplysningene om at han var utbyttet, lett lar seg spore opp og bekrefte.

Han sier til avisen at han aldri ble kontaktet i forkant av bokutgivelsen og sier han nå skal tenke over hvilke skritt han skal ta overfor Juritzen Forlag.

Dagbladet har ikke fått noen kommentar fra forlegger Arve Juritzen. Olav Gunnar Ballo besvarte ikke avisens henvendelser tirsdag.

Sandberg: Søviknes var Hagens førstevalg
Per Sandberg skriver i sin selvbiografi at Carl I. Hagen hadde Os-ordfører Terje Søviknes som sitt førstevalg som arvtaker til Frp-tronen.

At Søviknes måtte trekke seg fra alle sine politiske verv da det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig beruset jente på en fest etter et landsmøte i Fremskrittspartiets ungdom i 2001, gikk hardt inn på den tidligere Frp-formannen, skriver Bergens Tidende.

«Jeg kan huske hvor usigelig skuffet Carl var. Det gikk hardt innpå ham. Alle planene han hadde lagt for Terje Søviknes' overtakelse måtte revurderes, og da var det kun én mulighet igjen, nemlig Siv», skriver Per Sandberg i selvbiografien «Mot min vilje» som lanseres onsdag.

Sandberg skriver også at Siv Jensen var et godt annetvalg.

«Jeg mener hun var den eneste kandidaten, Terje Søviknes fra eller til», skriver Sandberg, men uten å gå inn på hvem han selv ønsket skulle overta etter Hagen.

Ifølge Sandbergs bok pekte Hagen også på Søviknes som en statsrådskandidat da Erna Solbergs statsrådkabal ble lagt.

Sandberg skrev boka for å «få tømt ryggsekken»

Frps Per Sandberg vil ikke kommentere selvbiografien sin før under lanseringen onsdag, men sier han skrev boka for å «få tømt ryggsekken».

I boka tar Sandberg et oppgjør med partikolleger, stortingskolleger, mediene og utviklingen i eget parti. Han beskriver maktkamp, konflikter og mobbing i detalj.

– Det blir sikkert en diskusjon om partikulturen vår, sier Sandberg til Aftenposten, men understreker at han ikke vil snakke konkret om innholdet i boka «Mot min vilje – oppklaring av et politisk liv» før den lanseres onsdag.

– Jeg har først og fremst skrevet boka for å få tømt ryggsekken, sier Sandberg.

– Det som er bra, er å bli kvitt vekten. Så kan jeg komme videre, sier han.

Mye dritt
Aftenposten antyder overfor Sandberg at noen med denne boka kan komme til å si at han «skiter i eget reir». Til det svarer Sandberg følgende:

– Ok, så får de si det. Så er det gjort. Og ferdig med det. Men det har vært så mye dritt fra folkevalgte, partikolleger og mediene et det var helt nødvendig å få tømt ryggsekken.

Han sier han tror partileder Siv Jensen nok vil bli skuffet om hun leser boka. Finansministeren ville tirsdag ikke kommentere helheten i en bok hun ennå ikke hadde lest.

– Per har skrevet en biografi hvor han forteller sin historie. Jeg hører at han både gir ris og ros til mange, også undertegnede, skriver hun i en epost til NTB.

Siv blir skuffet
I boka forteller Sandberg at han ble rasende da Jensen angivelig gikk bak ryggen hans i forbindelse med hans forslag om å plassere Forsvarets nye flybase på Ørlandet. Jensen roste ifølge Sandberg først forslaget, men brukte så sin dobbeltstemme til å få det nedstemt.

Sandberg skriver at Siv Jensens lederstil ikke passer til partiet, og at hun viste svakt lederskap etter 22. juli-terroren.

«Siv er meget opptatt av konsensus, hun vil ikke ha konflikter eller motsetninger. ... Som leder i et parti med sterke individualister som bare tenker på seg selv, går det ikke,» heter det i boka.

– Hun har hatt strevsomme år. Så kommer jeg med dette. Men boken og beskrivelsen er ikke skrevet av ondskap mot Siv. Det tror jeg hun vet. Men jeg gjør jo det jeg anklager andre for å gjøre. Det gjør jeg. Så hun blir nok litt skuffet, sier Sandberg til Aftenposten.

– Min historie

Sandberg sier han overalt blir møtt med historier om seg selv. Med boka forsøker han å formidle historien sett fra sitt eget ståsted.

– Overalt hvor jeg ferdes blir jeg møtt med historier om meg. Men ikke min historie.

– Dette er min historie, sier han.

Forleggeren Arve Juritzen skal selv presentere Per Sandbergs selvbiografi når den lanseres onsdag formiddag klokka 10.

Deretter vil Sandberg selv gi pressen etterlengtede svar på spørsmål om innholdet i boka.

(©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken