Gå til sidens hovedinnhold

Sank deg sjømat

Sommer er skalldyr og hvitvin på terrassen. Men skal du sanke blåskjellene selv, bør du vite hvor det er trygt. Her er oversikten.

En dampende gryte med havets skjellfrukter kan smake helt herlig. Best er de når de er plukket fra havet på egen hånd, og gratis. Men er du uheldig med algene skjellene har fått i seg, kan du bli forgftet med nervegift eller diarégift. Du bør derfor være føre var og følge med på blåskjellvarselet.

Sjekk hvor du kan sanke trygge skjell til en hver tid.

Foretrekker du å samle andre skjell, dra opp sprellende fisk eller sette ut teiner etter de saftige store krabbene, bør du ha oversikt over miljløgiftene i ditt område. Statens forurensningstilsyn (SFT) foretar overvåking av miljøgifter i sedimenter og i marine organismer i en del fjord- og havneområder langs kysten. Mattilsynet foretar en vurdering av resultatene fra disse undersøkelsene, og fastslår om det er trygt å spise. Landsoversikten finner du her .

Og har du sanket eller fisket til den store gullmedaljen, og bare mangler oppskriften, kan du lete i mylderet av sider med fisk- og skalldyroppskrifter. Hva med blåskjell i karrismak? Hos Eksportutvalget for fisk kan du lete deg fram i mylderet av gode oppskrifter. Art of taste byr på for eksempel hummerkaker i advokadosalsa.

Har du gode tips om sikker sjømat eller andre sommertips, send oss en epost på vaktsjef@nettavisen.no

God jakt og appetitt!

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken