Faren til Sara Phiri (22) døde for to år siden. Med faren forsvant også en sikker inntekt, og Sara og søsknene hennes måtte slutte på skolen.

Familien bor i Zambia, et av verdens fattigste land. Over 70 prosent av zambierne lever i fattigdom, og 17 prosent av den voksne befolkningen er rammet av hiv/aids. Sykdommen er nasjonens største problem og påvirker både økonomi, politikk, kultur og den sosiale utviklingen.

Bli SOS-fadder: Klikk her og redd et barn.

Tok kokkeutdannelse
På tross av store utfordringer i livet, har Sara klart å starte sin egen restaurant og skaffer familien nå en fast inntekt.

Gjennom SOS-barnebyers familieprogram fikk 22-åringen halvannet års utdannelse ved kokkelinjen på yrkesskolen i barnebyen som ligger i Zambias hovedstad, Lusaka. I juni i år kunne dermed drømmen til Sara gå i oppfyllelse. Da åpnet hun sin egen restaurant og take away-butikk. Ved å selge blant annet ris, potetgull og mineralvann får hun en inntekt på cirka 60 kroner dagen. Med disse pengene klarer hun å brødfø moren, søsknene og resten av familien på til sammen 13 personer.

Les historiene
Organisasjonens familieprogram (FSP) har som mål å hjelpe familier, spesielt kvinner og barn, som bor på landsbygda rundt SOS-barnebyen til gradvis å frigjøre seg fra fattigdom, og hjelpe unge mennesker til å bli selvstendig.

Mødre og bestemødre får yrkesveiledning i form av for eksempel skredderi, baking, dyrehold eller jordbruk. Flere steder har kvinner startet sin egen forretning ved at de har fått lån og startkapital gjennom FSP-programmet.

Nettavisen/Side2 har besøkt Zambia og sett arbeidet til SOS-barnebyer. Les historier fra landet her: