Gå til sidens hovedinnhold

SAS fløy med farlige fly i årevis

Intetanende har SAS i årevis fløyet med farlige Dash 8-fly.

Først fant SAS skjulte rustproblemer i 25 av 27 Dash 8-fly. Nå viser det seg at noe også var galt med et filter i landingsunderstellet, skriver den danske avisa Politiken på nett. Dermed har SAS i flere år fløyet rundt med fly med alvorlige konstruksjonsfeil.

SAS hadde ingen muligheter for å oppdage verken rust eller defekte filtre, ifølge avisa. Rusten satt inne i en arm som først skulle inspiseres etter ti års bruk av flyet. SAS fikk sine Dash 8-fly fra produsenten Bombardier i 2000.

EASA, som typegodkjenner fly, konkluderte etter havariet på Kastrup 27. oktober at det var en enkeltstående feil som førte til ulykken, ikke en konstruksjonsfeil. Siden ble det funnet defekte filtre i nesten alle de undersøkte SAS-flyene, mens EASAs konklusjon er den samme, ifølge Politiken.dk.

Statens Luftfartsvæsen (SLV), som nå har formannskapet for de tre skandinaviske landenes tilsyn med SAS, er på sin side ikke i tvil om at det dreier seg om en konstruksjonsfeil. Per Veingberg, teknisk sjef i SLV, sier til avisa at havariet 27. oktober skyldes det defekte filteret, som er feilkonstruert.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted