Gå til sidens hovedinnhold

Satt igjen med 4500 vaksinedoser

Interessen for å ta vaksinen mot svineinfluensa er dalende. Skal du ta den?

I Haugesund lå mer enn halvparten av vaksinedosene ubrukt igjen etter helgens massevaksinasjon. Situasjonen er ikke unik. Interessen for å ta vaksinen mot svineinfluensa har dabbet av rundt i landet i takt med at smittespredningen er på retur. I flere kommuner har de langt igjen før målet om å vaksinere minst en halvpart av befolkningen er nådd.

- Kunne satt 500 doser i timen
Helsesjef Hilde S. Hauge i Haugesund kommune hadde 7500 vaksinedoser til rådighet og la i helga opp til et skippertak for å få vaksinert flest mulig innbyggere mot svineinfluensa før jul. Men 30 kommuneansatte og rundt 20 frivillige fra Røde Kors hadde god tid til å sette sprøyter under helgas massevaksinasjon.

- Vi kunne lett sette 500 vaksinedoser i timen, så apparatet er på plass, men «kundene» svikter erkjenner helsesjefen overfor Nettavisen.

Fikk bruk for under halvparten
Det var lagt opp til massevaksinering for alle mellom ti og 64 år både lørdag og søndag. Kommunen hadde 7500 vaksinedoser til rådighet. Det ble bare bruk for 2805 av dem.

- Lørdag kom det 1442 personer. Vi hadde et godt trykk den første halvtimen, men så dabbet det av, sier Hauge.

Så langt har Haugesund kommune brukt 14.000 vaksinedoser. Med 33.000 innbyggere tyder tallene på at de har klart en andel godt over landsgjennomsnittet, men fasit er ikke klar ennå. Kommunen har også vaksinert en del fra andre kommuner.

- Ta vaksinen før jul
Helsesjefen i Haugesund kommune har ikke gitt opp og bli kvitt mer av Pandemrix-lageret. Hun legger opp til en ny og siste runde med massevaksinering før jul mandag 21. og tirsdag 22. desember. Da er det ingen øvre aldersgrense, og dørene er åpne fra klokka 09 til 15.

- Jeg vil oppfordre alle om å ta vaksinen før jul, sier hun.

- Hvorfor er det mindre interesse for å ta vaksinen nå?

- Den første bølgen er over, og det kan virke som om folk slapper mer av i forhold til svineinfluensaen. Men myndighetene venter en ny bølge i løpet av vinteren. Det er en god anledning å ta vaksinen nå mens de fleste av oss er friske og raske. Da oppnår vi den massebeskyttelsen vi ønsker og kanskje slipper vi en ny runde, sier Hauge.

- Møter du mange vaksineskeptikere?

- Stort sett snakker jeg med dem som kommer for å ta vaksinen, men hos en del unge kan det virke som om trenden er at det ikke er så nøye.

- Hva ser dere av bivirkninger av vaksinen?

Noen besvimer
- Vi har ikke registrert noen alvorlige allergiske reaksjoner, men når mange vaksineres vil det alltid være noen som reagerer. Vi har sett eksempler på at folk besvimer, men det er heller ikke uvanlig i forbindelse med vaksinering når det er mye engstelse og kanskje høy stressfaktor.

Kommune

Andel

Oslo

23,5

Bergen

31,9

Trondheim

21,1

Stavanger

10,9

Kristiansand

6,7

Fredrikstad

23,3

Tromsø

14,7

Sandnes

18,7

Drammen

20,6

Sarpsborg

22,2

Tabell: Antall personer med registrert pandemivaksinasjon i Norges ti største byer per 9. desember. Tallet viser andel i prosent av befolkning.

Mer enn en milliion er vaksinert
Folkehelseinstituttet har ennå ikke sikre tall på hvor mange nordmenn som har tatt svineinfluensavaksinen, men opplyste i forrige uke at tallet hadde passert en million registrerte og at det reelle tallet trolig er høyere. Per 9. desember var det registrert 1.123.091 vaksinedoser gitt som første vaksinerunde. Hvis tallet stemmer, har 23,1 prosent av befolkningen - eller rundt en av fem av oss - nå fått vaksinen mot svineinfluensa.

Kommentarer til denne saken