Gå til sidens hovedinnhold

Satte fyr på medelev

To gutter sprayet en 14 år gammel medelev med hårspray og tente på.

Episoden skjedde i et friminutt ved en ungdomsskole i Alta i slutten av januar.

Ifølge Finmark Dagblad var den fornærmede og flere andre elever like utenfor skolen, ved det som kalles «røykeskogen». Dit kom også de to gjerningsmennene mens de lekte seg med en flaske hårspray. Leken gikk ut på å tenne på gassen som kom ut av flasken.

Satte fyr på håret
De to guttene, som begge går i 10. klasse, tok tak i 14-åringen og la han i bakken. Deretter satte de fyr på håret og klærne hans. Den fornærmede klarte selv å slukke flammene i håret. Ingen av elevene som så det som skjedde våget å gripe inn for å hjelpe.

Tilbake i klasserommet fikk en lærer øye på det svidde håret og ble oppmerksom på hva som hadde skjedd. De to 10. klassingenen fikk nyss i at de ansatte visste hva som hadde skjedd. Da tok de tak i 14-åringen på nytt, og sparket han flere ganger i bena og magen mens han lå nede.

Gjerningsmennene er i Alta tingrett dømt til samfunnsstraff i henholdsvis 30 og 210 timer.

Ren mishandling
Retten legger til grunn at guttene handlet med forsett. Det påpekes at handlingene fremstår som ren mishandling av en elev som åpenbart er forsvarsløs, og at det derfor må reageres strengt, skriver Finmark Dagblad.

Den eldste av dem er tidligere dømt for en rekke forhold. Han ble senest dømt til 180 dager samfunnsstraff i mars. Som en fellesstraff med den tidligere dommen, er 16-åringen nå dømt til 210 timer samfunnstjeneste.

Begge de domfelte var under 16 år da mishandlingen skjedde. Det var derfor ikke mulig å anvende ubetinget fengselsstraff.