Gå til sidens hovedinnhold

Satte opp renten med 32 prosent

Feil tall på prisbelønnet statlig side.

NA24 publiserte fredag en rangering av 51 forbrukslån der vi listet opp de dyreste og billigste. Rangering var basert på opplysninger på statlige Finansportalen.no.

I artikkelen gikk det frem at Svea direkte opererte med landets dyreste forbrukslån med en effektiv rente på hele 35,7 prosent.

Gale tall
Ledelsen i Svea Direkte var lite glad for at banken ble kåret til versting av NA24, spesielt siden tallene var gale. Det viste seg nemlig at opplysningene Svea Direkte lå ute med på Finansportalen.no ikke bare var litt feil, men riv ruskende gale.

Ifølge Svea Direkte er dyreste effektiv rente på sine forbrukslån 26,96 prosent - mer enn åtte prosentpoeng, eller over 32 prosent, lavere enn oppgitt på Finansportalen.

Innrømmer feil
Finansportalen innrømmer at opplysningene om Svea Direkte var gale.

- I Finansportalen var tilbud om forbrukslån registrert med opplysning om gjeldsforsikring 6,5 prosent gjeldsforsikring.. Finansportalens smålånsbarometer inkluderer opplysningen i beregning av effektiv rente. Ved sammenligning med kalkulatorer, som ikke tar høyde for dette priselementet, vil det oppstå avvik mellom beregnet effektiv rente i Finansportalens Smålånsbarometer og kalkulator, skriver Brigitte Watz, nettansvarlig bank, i en e-post til NA24.

- Siden tilbudet om gjeldsforsikring er frivillig for tegning har vi fjernet prisopplysningen der den er oppført som priselement. Tilbudet om gjeldsforsikring er imidlertid fortsatt tilgjengelig for forbruker gjennom beskrivelsen av andre betingelser for tilbudet, skriver Watz.

Politisk prosjekt
Basert på et initiativ fra Finanstilsynet, Forbrukerombudet og Forbrukerrådet besluttet Finansdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet å utvikle en informasjonsløsning som samler og sammenlikner informasjon om finansielle tjenester til forbrukere.

Beslutningen kom i statsbudsjettet for 2007, der det også ble bevilget penger til å utvikle og etablere finansportalen.no. Portalen er således også et politisk prosjekt fra Regjeringens side. Finansportalen ble lansert i prøveversjon den 14. januar 2008, og har siden da blitt videreutviklet med nye tjenester og løsninger. Fra 1. januar 2010 er Finansportalen organisert som en avdeling i Forbrukerrådet.

I desember 2008 vant Finansportalen prisen årets offentlige tjeneste av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Kommentarer til denne saken