Gå til sidens hovedinnhold

Saudi-Arabia løfter ikke en finger for flyktningene

Mens mennesker dør på flukt til Europa, er det et rikt naboland som ikke løfter en finger for flyktningene.

NETTAVISEN MENER: Vesten må legge press på de rike gulflandene for å få dem til å ta sin del av ansvaret for flyktningekatastrofen i Syria. De har økonomiske ressurser og kort vei til krigshandlingene.

Tyskland, Sverige og Norge er blant de landene i Europa som har flest asylsøkere per innbygger. Men i forhold til Syrias naboland er flyktningestrømmen til Europa beskjeden.

Amnesty International setter bjeller på katten: - Gulfstatene, som inkluderer noen av verdens rikeste land, har ikke tilbudt å ta imot en eneste flyktning fra Syria så langt, skriver organisasjonen i en oversikt over det den mener er verdens ynkelige respons på Syrias flyktningekrise.

Amnesty har helt rett, og det samme bildet går igjen om man ser på årsrapporten til FNs høykommisær for flyktninger. Der finnes ikke spor av at Saudi-Arabia og de andre oljerike gulflandene har løftet en finger for flyktningene.

Gulflandenes passivitet kommer til tross for at de rike landene har tribuneplass til de tre største flyktningekatastrofene i verden akkurat nå - Afghanistan, Syria og Somalia.

Årsrapporten fra FNs flyktningeorganisasjon viser at det ved siste årsskifte var 59,5 millioner flyktninger i verden, og rundt en tredjedel av dem var på flukt utenfor eget hjemland.

Som tabellen over viser, er så godt som alle de store flyktningestrømmene fra land i Saudi-Arabias umiddelbare nærhet. Likevel har altså landet, ifølge Amnesty International, ikke tilbudt å bosette en eneste flyktning.

Det har derimot andre, og langt fattigere naboland. Grafikken under viser hvilke byrder land som Tyrkia, Libanon og Jordan har tatt.

Du kan lese rapporten her: Verden i krig - globale trender 2014

Norge bør ta sin del av oppgaven, og hovedbidraget er naturlig nok å hjelpe nabolandene økonomisk til å håndtere flyktningestrømmen. Men vi bør ta i bruk et nytt våpen, og det er å legge press på Saudi-Arabia og gulflandene gjennom FN til å bidra tilsvarende.

Saudi-Arabia nevnes knapt i FNs rapport om flyktninger, og presset mot de passive gulfstatene øker på sosiale medier. Dette er land som USA og vesten har nære forbindelser med økonomisk og militært.

Nettavisen mener at det vil være et viktig bidrag for å få slutt på krigen i Syria hvis nabolandene som indirekte deltar i konflikten, også må ta større byrder i å hjelpe flyktningene.

GUNNAR STAVRUM

Kommentarfeltet er stengt til fredag morgen.

Kommentarer til denne saken