Gå til sidens hovedinnhold

Saudia-Arabia fordømmer norsk avis

Saudi Arabia, Kuwait og de fire andre gulfstatene fordømmer det norske kristne Magazinet for å ha trykket karikaturtegningene av profeten Muhammed.

Saudi Arabia, Kuwait og de fire andre gulfstatene fordømmer det norske kristne avisen Magazinet for å ha trykket karikaturtegningene av profeten Muhammed.

- Vi tar slike karikaturtegninger mot islam og muslimer alvorlig. Dette er misbruk av ytringsfriheten og pressefriheten. Dette er også i strid med internasjonale menneskerettheter og moral. De må vise respekt for andre religion og mennesker, heter det i en pressemelding fra Gulfrådet.

Gulfrådet har hovedkontor i Riyadh i Saudi Arabia. Medlemmene består av Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, Bahrain, Oman og De forente arabiske emirater og representerer over 32 millioner mennesker. De fleste innbyggerne er muslimer.

Gulfstatene ber norske myndigheter ta affære overfor Magazine.

- . Vi ber det internasjonale samfunnet - og spesielt Norge - om å sette grenser for slike saker. De ødelegger mye for det internasjonale initiativer for å skape dialog mellom sivilisasjoner, folkeslag og ulike kulturer, heter det i pressemeldingen.

Kulturminister Trond Giske har tidligere avvist oppfordringer om å gripe inn i saken.

- Regjeringen kommer ikke til å gripe inn overfor Magazinet. Det er ytringsfrihet i Norge, også for denne typen tegninger, sa Giske til TV 2 Nettavisen 17. januar.

- Jeg synes likevel det er paradoksalt at det er nettopp det kristne Magazinet som trykker dette. Magazinet representerer selv religiøse miljøer som krever respekt. Det er ikke så mange år siden de samme miljøene i sin tid forsøkte å få Monty Pythons «Life of Brian» forbudt i Norge, fordi de mente den var blasfemisk, la han til.

Utfordrer norsk presse
Redaktør Vebjørn K. Selbekk i Magazinet har tidligere forsvart publiseringen av tegningene overfor TV 2 Nettavisen.

- Dette er like mye en utfordring til norsk presse som til norske muslimer. Det er flere grunner til at vi valgte å trykke bildene . Ytringsfriheten er en av dem, sa redaktør Vebjørn K. Selbekk til TV 2 Nettavisen i forrige uke.

Han viste til at minst én av de mest hardtslående karikaturtegnerne i landet ikke tør å tegne ting som provoserer muslimer.

Trusler
I fjor høst trykket danske Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed. Serien ble kalt «Muhammeds mange ansikter», og provoserte fram flaggbrenning, drapstrusler og skarpe reaksjoner internasjonalt. I forrige uke trykket det norske kristne Magazinet samme karikaturserie. TV 2 Nettavisen har hittil funnet over 14 publikasjoner i arabiskspråklige aviser hvor det norske bladet blir kritisert.

- Avisen sårer og provoserer våre muslimske brødre og søstere med vitende og vilje, sier Arne Sæverås, spesialrådgiver for fred og forsoning i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken