Gå til sidens hovedinnhold

Scheie savner kollegene

Hver dag tenker Arne Scheie (69) på kommentatorkollegene i NRK som er gått bort – mange så altfor tidlig.

Av Tippekamp-kommentatorene er det bare Scheie og Jarle Høysæter (80) som fortsatt lever.

Knut Th. Gleditsch ble bare 62 år, Kjell Kristian Rike 63. Rolf Hovden gikk bort i en alder av 49, mens Terje Dalby døde 61 år gammel. Sølve Grotmol rakk å fylle 70, mens Øivind Johnssen ble 82 år gammel.

- Det preger meg. De var ikke bare gode kamerater og kolleger, men alt med NRK ble en livsstil og stor familie. Vi var veldig mye sammen. Det påvirker meg til de grader. Jeg tenker faktisk på dem hver eneste dag. Jeg savner dem, sier Scheie til NTB.

Han kommenterte soleklart flest engelske Tippekamper på NRK. Hele 123 kamper fra balløya ble sendt ut til folket med Scheies karakteristiske stemme. Johnssen og Gleditsch stoppet på 77 og 76.

- Har det vært et hardt yrke?

- Jeg føler meg privilegert, men ja, det er et hardt yrke på sin måte. Jeg husker min første konferanse her på Marienlyst, og min første sjef sa «husk, Arne Scheie, her jobber vi hver søndag». «Ja, ja, ja, jeg vet jo at Sportsrevyen er søndag», svarte jeg. Det jeg mener, det er jo klart at det er tøft for deg selv og familien. For det sosiale, som folk stort sett har i helgene, hadde jeg på idrettsbanen, reise eller i studio. Det er ingen tvil om at det er tøft, sier Scheie. (©NTB)

Siste cupfinale
For 20. og siste gang kommenterer Arne Scheie cupfinalen søndag. Til våren blir 69-åringen pensjonist. En epoke i NRK Fjernsynet er over.

- Jeg har veldig lyst til å gjøre mye etterpå, men jeg kommer ikke til å kommentere på andre kanaler, selv om jeg skulle få tilbud (om det), sier Scheie til NTB.

Kommentatorveteranen har jobbet i kringkastingen siden 1971. Den første cupfinalen kommenterte han i 1976. Brann møtte Sogndal.

- Det var en veldig spesiell kamp. Sogndal hadde kommet helt til finalen fra et lavere nivå (3), bare det var en prestasjon. Og så hadde du Brann og ikke minst baneforholdene på Ullevaal, som var elendige. Utlendingene som fikk bildene på kvelden trodde det var snø, men sannheten var at banen var dekket med sagflis, mimrer Scheie.

60 år etter at han var på sin første cupfinale, setter han kommentatorpunktum når Molde og Rosenborg kjemper om kongepokalen søndag.

- I år er det 60 år siden jeg så min første cupfinale, Lillestrøm mot Viking i 1953. Skedsmo er jo mitt lag. Det var der jeg vokste opp og spilte, men det nærmeste store laget var Lillestrøm. Jeg skal ikke underslå at LSK har betydd mye med spillere og folk jeg har kjent der, sier Scheie.

Slapp ikke til
Lillestrøm tapte kampen 1-2.

- Det jeg husker best var, siden far ikke hadde bil den gangen på grunn av rasjoneringen, var at vi fikk kjøre med noen av de få i Skedsmo som hadde bil. Kong Haakon skal ha sagt at «de gule spilte best», men de tapte altså kampen, mimrer Scheie.

Først på 1970-tallet ble cupfinalen direktesendt på TV.

- Det var et prøveprosjekt i 1961 med Fredrikstad – Haugar (7-0), men du fikk argumentet som du fikk overalt i norsk idrett den gangen, de trodde publikum skulle bli borte med TV-sendinger, så fjernsynet slapp jo ikke til med direktesendinger.

Fotball var bannlyst i beste sendetid.

- NRK fikk først i 1992 lov å sende fotballkamp live i såkalt prime time. Før det skulle det helst gå i opptak etter kveldsnytt, sier Scheie.

Lite direkte
Han vil ikke kritisere de som bestemte, men tenker sitt.

- Vi hadde bare én kanal. Det var begrenset hva vi kunne sende av sport. Det du i ettertid kan stille spørsmål om, er fotballen. Ingen fotballkamp ble sendt live i beste sendetid før Norge – Nederland i 1992. Burde vi sendt en europacupfinale mellom Liverpool og Roma direkte? NRK valgte å vente til klokka var 22, sier Arne Scheie til NTB.

Han opplevde det samme i hoppbakken.

- Det første holmenkollrennet jeg kommenterte var i 1979. Da fikk vi sende etter Dagsrevyen i opptak. Det gjorde vi fram til 1978. Før det var det tre minutter i Sportsrevyen. Først fra 1979 sendte vi direkte, mimrer Scheie. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken