Gå til sidens hovedinnhold

Se bilder fra Saturn

Nå kan du se de første nærbildene som noensinne er tatt av Saturns ringer. Se bildeekstra.

De første bildene romfartøyet Cassini-Huygens har tatt etter at den nådde frem til planeten Saturn er endelig kommet frem til jorden. Forskerne er himmelfalne.

«Nydelig» og «overveldende» jublet forskere fra NASA og andre romsentre da de så de første fotografiene, melder Reuters.

Bildene var fulle av elektronisk «støy», og bare i sort-hvitt, men likevel klare nok til å vise at ringene har finere strukturer og skarpere kanter enn det man kanskje kunne forvente.

- Ringforskere elsker skarpe kanter. De er veldig mystiske, for det må være en mekanisme som gjør at de holder seg skarpe, sier Carolyn Porco, som leder Cassinis avbildingsteam, til Reuters.

Ifølge BBC Online sa Porco at hun kunne se noe som kalles tetthetsbølger på bildene. Det er påvirkningen fra Saturns måner som skaper slike bølger. Porco forklarte at effekten månene har på ringene minner mye om det som skjer når man kaster stein i et vann.

Dette er de nærmeste bildene som vil bli tatt av ringene i løpet av de fire årene Cassini skal oppholde seg ved planeten.

- De er så feilfrie at de nesten virker falske. Men det er de ikke, sa Porco.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis