Gå til sidens hovedinnhold

Se hele seierstalen

- Forandring har kommet til USA, sier Obama. Se video.

Barack Obama kom ut på podiet sammen med kona Michelle og deres to døtre Malia og Sasha. Familien ble møtt med trampeklapp og stor jubel.

- Hei, Chicago! Er det noen der ute som tviler på at USA er et sted hvor alt er mulig? Som fortsatt lurer på om forfedrene våres drømmer er mulige? I natt har dere fått svaret, sa Obama til sine ivrige tilhengere i Chicago ved 06-tiden norsk tid.

135.000 tilhengere
135.000 tilhengere hadde møtt opp i Grant Park i Chicago for å hylle USAs neste president. Den nyvalgte presidenten snakket om den enorme valgoppslutningen og tålmodigheten til de mange velgerne, som ventet i flere timer i kø for å avlegge sin stemme.

- Vi er ikke bare en samling av blå og røde stater, men vi er og vil alltid være De forente stater av Amerika. På grunn av det vi har fått til i denne valgkampen og i kveld, så har forandring endelig kommet til USA, sa Obama.

Han hyllet også McCain for innsatsen under valgkampen og spesielt hans innsats som soldat.

- Jeg gratulerer ham og guvernør Sarah Palin, og ser fram til å samarbeide med dem.

(Se hele talen under).

271834

I tillegg uttrykket Obama stor takknemlighet overfor sin makker Joe Biden, familien sin, venner og valgkamparbeidere.

- Jeg ville aldri ha stått her uten min beste venn gjennom 16 år, ankeret i mitt liv og mitt livs kjærlighet. USAs neste presidentfrue, Michelle Obama, sa han.

- Og selv om jeg vet at hun ikke er lenger med oss, så vet jeg at hun ser ned på oss, sa han om sin nylig avdøde bestemor.

- Seieren tilhører dere
- Jeg vil aldri glemme hvem denne seieren egentlig tilhører. Den tilhører dere, sa han.

Videre trakk han fram de store utfordringene USA står overfor som finanskrisen og krigen i Afghanistan.

- Amerika, jeg har aldri vært mer håpefull om at vi som ett folk vil nå målet, sa han med tydelig henvisning til Martin Luther Kings tale om «The Promise Land».

- Gud velsigne dere, og Gud velsigne De forente stater av Amerika, avsluttet Obama.

Politiske analytikere på CNN ga Obama de beste skussmål for talen, og ga ham skryt for å bevare roen, til tross for å ha nettopp blitt valgt til USAs første svarte president.

Seieren blir ikke uten grunn omtalt som historisk av samtlige amerikanske medier. Svært få personer hadde tro på at Obama ville lykkes da han kunngjorde sitt presidentkandidatur i Springfield i llinois en vinterdag i 2007. Men Obama har bevist at det som mange mente var umulig, er mulig - bare førti år etter raseopptøyene i USA.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken