Det som skjer på himmelen fasinerer de fleste av oss, og hvert eneste år er det en rekke spennende fenomener som kan sees fra Norge. Dette året er langt fra et unntak.

Nettavisen fikk derfor romentusiasten Knut Jørgen Røed Ødegaard til å guide oss gjennom de mange himmelbegivenhetene.

- Vi har en liste over forutsigbare himmelfenomener i vente, men vi kan også vente en del ikke forutsigbare hendelser. Det blir til og med en bortimot historisk begivenhet om ikke lenge, sier Røed Ødegaard engasjert.

Total solformørkelse
Det historiske hendelsen Røed Ødegaard sikter til, vil skje litt senere i sommer, nemlig i august.

- Sommerens store begivenhet er den 1. august. Da inntreffer den største totale solformørkelsen på norsk sokkel siden 1954, sier astronomen.

Solformørkelsen blir ikke total på fastlandet, men den vil være total over Kvitøya, som ligger nordøst for Svalbard.

- På fastlandet blir det en stor delvis formørkelse. I Oslo blir formørkelsen 50 prosent, nord i Nord-Norge om lag 80 prosent og på Longyearbyen vil 93 prosent av sola være dekket, sier Røed Ødegaard.

Han råder folk til å få med seg formørkelsen, for det er litt av et syn dersom været blir bra der du er.

- Folk på fastlandet i Nord-Norge vil merke at det blir litt mørkere, og på Svalbard vil det bli merkbart mørkt og det blir nesten slik at man ser stjernene. Men ellers i Sør-Norge vil det være et spektakulært fenomen hvis man bruker solformørkelsesbriller, sier Røed Ødegaard til Nettavisen.

Se det live i parken
Solformørkelsen vil starte ved 10.30-tiden den 1. august, og vil vare i et par timers tid. Formørkelsen vil være størst etter en times tid.

Se detaljerte tider for når solformørkelsen slår til der du bor.

Røed Ødegaard har for lengst planene klare for den store begivenheten.

- Da står jeg på scenen i Frognerparken og kommenterer, for vi kommer til å vise bilder live fra Kvitøya på storskjerm. Der kommer vi til å ha et større arrangement i to dager med mye moro. Sist vi hadde et slikt arrangement var det mellom tjue og tretti tusen mennesker der, sier han fornøyd.

- Så du gleder deg virkelig til dagen?

- Ja, gjett a, svarer romentusiasten raskt, før han fortsetter:

- En total formørkelse er kanskje det mest spektakulære av alle himmelfenomener, for da blir det helt mørkt midt på dagen, stjernene kommer til å synes og alt rundt deg blir påvirket, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også måneformørkelse
Men ikke nok med det. Bare to uker etter solformørkelsen er det enda et fenomen du kan glede deg til å se. Da blir det måneformørkelse.

- Den 15. august er det en delvis måneformørkelse. Den er ikke langt på nær så severdig som solformørkelsen, men den går an å få med seg, sier Røed Ødegaard.

Også rundt den 11. august bør du titte litt ekstra nøye på himmelen.

- Da er det på det maksimale i en meteorsverm. Det er en av årets kraftigste meteorsvermer. Dette kan sees som lyse prikker som raser over himmelen, lyse kuler som farer over med lange haler etter. Så det er verdt å få med seg, og den vil være fin i flere dager både før og etter den 11, sier Røed Ødegaard.

På selveste Luciadagen
Det neste store som skjer er på selveste Luciadagen den 13. desember.

- Den store meteorsvermen på Luciadagen er også en av årets flotteste, sier Røed Ødegaard.

Han forteller også om flere andre spennende ting som er verdt å notere seg.

Den 30. juni er det blant annet 100 år siden det store asteroidenedslaget på jorden, da 40 millioner trær knakk som fyrstikker, ifølge astronomen.

Flere romferder å følge
Røed Ødegaard sier også det er interessant å følge NASA-sonden Phoenix som i slutten av mai landet i det nordlige arktiske området Vastitas Borealis på Mars.

Phoenix har nå vært på mars i over to uker, og er i full gang med å grave og ta prøver av overflaten. I løpet av disse to ukene har man kommet et langt stykke, men man har også støtt på noen problemer. Selve landingen var helt perfekt.

Her kan du lese siste nytt fra Mars.

I slutten av november skal det dessuten skytes opp en delvis norsk romferje, romfartøyet Planck.

- Den skal finne ut hvordan universet oppsto og hvordan det hele vil ende. Norge er sterkt med på det prosjektet. Astrofysisk institutt på Blindern er sterkt med på både planleggingen og gjennomføringen, og jeg ser i gangene her at de blir mer og mer spennte for hver dag, sier Røed Ødegaard til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fenger veldig mange folk
Det er altså mye å se frem til, og interessen blant folk er veldig stor, ifølge astronomen.

- Det har vært mye fokus på det som skjer i verdensrommet i det siste, blant annet om det er liv der ute. Også det at vi kan få oppleve spektakulære begivenheter er noe som fenger veldig mange, sier Røed Ødegaard.

I tillegg til alt som er nevnt, så vil det altså også skje uventede fenomener på himmelen. Så hold blikket opp, ikke ned i sommer!

Ikke fått nok? Les mer på astronomi.no