Brennmaneter som går under navnet portugisiske krigsskip er observert på flere strender på Gran Canaria, blant annet Maspalomas, Playa del Ingles og Puerto Rico. Påskeaften måtte 16 personer ha førstehjelp etter nærkontakt med slike maneter, melder Canariajournalen.no.

To barn som befant seg i et område med mye brennmaneter måtte berges opp av vannet i Meloneras.

På Gran Canaria er det satt opp varselflagg med teksten «Medusas» - maneter - på strendene som er angrepet.

Kan bevege seg raskt
Brennmaneten med det latinske navnet Physalia Physalis hører til blæremanetene og ordenen nesledyr. De går under navnet portugisisk krigsskip og har en luftsekk - en flottør - som stikker opp av vannet som et slags seil på toppen.

Denne gjør at maneten kan bevege seg raskt i vannet. Denne luftsekken kan bli så stor som et barnehode.

Lange nesletråder
Under vannet har manetene nesletråder som kan bli inntil 30 meter lange, ifølge Store norske leksikon.

Portugisiske krigsskip er fryktet for sine giftige tentakler, som den bruker til å lamme sitt bytte. Hos mennesker kan giften føre til sviende utslett. Giften kan vandre videre i kroppen og føre til mer intens smerte, og den kan føre til allergiske reaksjoner, ifølge Wikipedia.

I 2010 døde en 69 år gammel kvinne etter nærkontakt med en slik brennmanet under en svømmetur på Sardinia. Kvinnen fikk en allergisk reaksjon og kollapset etter å ha kommet seg opp på stranda.

Hvis du blir brent, bør du skylle området med sjøvann og fjerne tentaklene forsiktig med hansker, pinsett, en pinne eller lignende, ifølge Canariajournalen.

Ellen Næss fra Sørum forteller på sin reiseblogg om sitt møte med portugisiske krigsskip på stranda i Puerto del Carmen på Lanzarote i januar 2006.

- Klar blå farge
- De ble skylt opp på standa i et stort antall. De hadde en klar blå farge og lange blå tråder som syntes godt i sanden, forteller hun til Nettavisen.

- Da vi gikk bort for å se, kom det noen som ropte og hoiet at vi måtte passe oss. Badevaktene kom med lange pinner og plukket dem vekk, erindrer hun.

Hun forteller at manetene var godt synlige en liten stund, men lufta gikk fort ut av dem, og de ble til små geleklumper.

De fleste blæremanetene - som denne - lever i varmere hav, men det finnes også noen som kan opptre i Norge om høsten.

VIDEO: Slik driver den farlige brennmaneten raskt rundt i vannet. Denne videoen ble lastet opp på YouTube for en uke siden:

HTML EMBED

Se dokumentar om portugisiske krigsskip fra National Geographichs NatGeoWild her.