Gå til sidens hovedinnhold

Se Pers forklaring nå

Per Ditlev-Simonsen grilles nå om sin Sveits-konto. Svarene ser du live her.

Mandag klokken 14.00 skal Ditlev-Simonsen forklare seg for Oslo kommunes forretningsutvalg. Forretningsutvalget har ingen formell makt over ordføreren, men Ditlev-Simonsens forklaring vil likevel ha betydning for hvorvidt han har tillit i bystyret.

Medlemmene i forretningsutvalget her mulighet til å stille ordføreren spørsmål, og det er ventet at spesielt medlemmene fra SV og Ap blant annet vil ha svar på om han har jukset med skatten mens han var forsvarsminister.

Det er også naturlig at han vil svare på hvor stor summen som han hadde i Sveits var, og årsakene til at han opprettet en hemmelig konto.

Se han forklare seg direkte på TV 2 Sumo fra klokken 14

D-dag for Per
Deretter skal Ditlev-Simonsen møte Oslo Høyres gruppestyre på rådhuset i Oslo. Dette møtet begynner vanligvis klokka 15.00, men Oslo Høyre regner med Ditlev-Simonsen kan bli forsinket.

Til slutt møter ordføreren i Oslo Høyres representantskap klokka 18.00. Representantskapet er Oslo Høyres generalforsamling, og består av lederen og nestlederen fra alle de 15 bydelsforeningene, 25 direkte valgte fra årsmøtet, direkte valgte fra bydelene, bystyregruppen, stortingsrepresentantene, byrådsmedlemmene, ett æresmedlem (Kåre Willoch), og gruppelederne i bydelsutvalgene.

Det er stor uro i partiet etter at Høyre-leder Erna Solberg ba Ditlev-Simonsen trekke seg etter at han innrømmet overfor Nettavisen at han ikke har skattet av pengene han hadde på den hemmelige kontoen i Sveits.

Men Ditlev-Simonsen har hittil nektet å trekke seg, og lederne i Oslo Høyre har støtten ham.

Vurderer mistillit
Oslo RV truer ordføreren med mistillitsforslag.

- Hvis det blir nødvendig vil vi fremme forslag om at bystyret i sitt møte 29. august fatter vedtak om å be ham levere en slik søknad, skriver partiet i en pressemelding.

Partiet mener at ordføreren bryter bystyrereglementet, der det heter at «bystyrets tilsynsplikt omfatter alle sider ved kommunens virksomhet», og fastslår at «tilsynsplikten kan ikke begrenses. Bystyret skal se til at virksom-heten drives i samsvar med gjeldende regelverk, pålegg, vedtak og inngåtte avtaler.»

- Det bør være klart for alle at Per Ditlev-Simonsen «ikke uten uforholdsmessig vanskelighet» er i stand til å føre tilsyn med at alle Oslo kommunes virksomheter «drives i samsvar med gjeldende regelverk», heter det i pressemeldingen fra RV.

Oslo SV har på sin side bedt ordføreren vurdere sin stilling.

Per Ditlev-Simonsen har vært ordfører i Oslo i 12 år. Fra 1989 til 1990 var han forsvarsminister. Fra 1981 til 1985 satt han i finanskomiteen på Stortinget.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021

Kommentarer til denne saken