Gå til sidens hovedinnhold

Se TV-reklamene fra USA-valget

Aldri før er det brukt mer dollar i reklamekampanjer under et amerikansk kongressvalg. Og i TV-reklamene skyr amerikanske politikere ingen midler.

Tirsdag kveld viste målingene til The Huffington Post (klokken 19:00 norsk tid) at det er 86 prosent sjanse for at Demokratene beholder flertallet i Senatet, og at det er 77 prosent sjanse for at de taper flertallet i Representantenes hus.

Frykt, sarkasme, humor, patriotisme. Amerikanske politikere og deres tilhengere spiller på alle tenkelige strenger når de frir til velgerne. Årets mellomvalg til Kongressen er ikke noe unntak. De mange TV-reklamene gir et bilde av en tøff valgkamp.

Skittkasting - bokstavelig talt
To som har gitt begrepet skittkasting fornyet innhold er kongressmedlem Jose Sestak fra Demokratene og Pat Toomey fra Republikanerne. De to kjemper for en plass i Senatet for delstaten Pennsylvlania.

- Jeg er Joe Sestak, og dette er Belle, innleder Sestak TV-reklamen der familiens hund spiller en viktig birolle. Demokraten syntes han hadde en god metafor da han sammenlignet det økonomiske oppryddingsarbeidet etter George W. Bush og hans stab med den oppryddingen han må gjøre når lille Belle gjør sitt fornødne.

For virkelig å hamre inn budskapet, viser videoen både Joe Sestak selv og kona slippe poser med hundebæsj i avfallsdunken.

- Familien min elsker Belle, men hun kan virkelig stelle til mye rot, sier Sestak i reklamen og fnyser av den politiske rivalen Pat Toomeys angrep på ham for å ha stemt ja til redningspakken for bankene.

- Han angriper meg for å rydde opp i hans rot, sier Sestak.

Sestak fikk mye oppmerksomhet for den spesielle reklamesnutten, men mange syntes han gikk over streken. Se reklamen under.

HTML EMBED

Det er få bedre måter å forstå temaene og stemningen i et amerikansk valg enn å se på TV-reklamene, skriver BBC News, som i en artikkel lister opp noen av høydepunktene knyttet til mellomvalget til Kongressen.

- Ingenting mot «Frustrerte fruer»
Mange av reklamesnuttene finner du enkelt på YouTube, og hvis de som ligger der er representative, brukes reklamekronene i stor grad på angrep framfor forsvar.

- Hvis du trodde «Frustrerte fruer» var noe for seg selv, så vent til du møter «the Real Democrats of D.C.», lyder åpningsreplikken i denne reklamen fra de homofile republikanerne i GOProud, som angriper Barney Frank, Barbara Boxer og og andre demokratiske kongressmedlemmer.

Se reklamen fra GOProud.org under.

HTML EMBED

Forsvarer Obamas helsepolitikk
Fra den andre siden av det politiske vannskillet retter demokraten Scott Murphy, som sitter som kongressmedlem for New York 20. distrikt, skytset mot Chris Gibson, som forsøker å kapre plassen for Republikanerne.

- Chris Gibson er på lag med forsikringsbransjen, ikke deg, sier stemmen i reklamen i et varmt forsvar for Barack Obamas helsepolitikk.

Se Scott Murphys angrep på Chris Gibson under.

HTML EMBED

Snakker om far og mor
Marco Rubio, republikansk kandidat til en senatsplass for Florida, spiller på patriotisme og amerikanske kjerneverdier i sitt frieri til velgerne, og han er personlig. I denne TV-reklamen forteller han om sin bakgrunn, som sønn av eksilcubanere. Faren var bartender og moren var værelsespike på et hotell i Las Vegas.

- Hver generasjon av amerikerne har stått foran en utfordring, og fordi de tok utfordringen, befinner vi oss der vi er i dag, sier Rubio i reklamen der han understreker at virkeliggjøringen av «Den amerikanske drømmen» ikke kommer av seg selv.

- Jeg vet dette, fordi denne ideen om det unike amerikanske samfunnet er ikke noe jeg har lest om i en bok. Som sønn av eksilcubanere vet jeg at mine foreldre ble født i inn i et samfunn der du uten de rette familiebåndene eller uten nok penger bare kan komme et stykke på vei, sier Rubio.

HTML EMBED

Rekord i reklamebudsjett
Ifølge BBC brukes det anslagsvis over 3,3 milliarder dollar i reklamekjøp i årets valgkamp i USA, noe som er rekord for et kongressvalg. Et gjennomgangstema i mange av kampanjene er økonomien og frykten for arbeidsledighet.

Republikaneren Sharron Stone er blant dem som har rettet tungt skyts mot demokraten Harry Reid, som hun mener ikke må få en ny og femte periode som senator fra Nevada. I flere TV-reklamer tegner hun et dystert bilde av hans og partifellens økonomiske politikk.

Her er ett eksempel:

HTML EMBED

Og TV-reklamen under fikk hennes motstandere til å snakke om rasisme. Budskapet er at illegal innvandring truer amerikanernes trygghet og jobber, mens senator Harry Reid vender tommelen ned for en skjerpet innvandringslov for Arizonas.

Se og døm selv.

HTML EMBED
Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken