Vindmølla på Horslet ved Århus i Danmark kollapset og veltet fredag ettermiddag. Naboer hørte et kraftig brak.

- Vi satt inne i vår stue og hørte et brak da den veltet, sier 71 år gamle Inger Jensen, som bor rett ved vindmøllen, til Jyllandsposten.

Se video av vindmølla som kollapser på YouTube

- Presset for stort
Vindmølla ble produsert av Nordtank for ti år siden, og eies av selskapet Vestas. Den skal ha kommet ut av kontroll da bremsesystemet sviktet.

Vestas teknikere var oppe i vindmølla da teknikken sviktet, og skyndte seg derfor ut av mølla så fort de kunne. Etter dette ble området sperret av politiet.

- Presset på den ble for stor på grunn av den kraftige vinden. Bremsene er jo nettopp der for å bremse den i slikt vær, sier kommunikasjonssjef Peter Kruse i Vestas til avisen.

Selskapet har også tidligere opplevd at deres vindmøller har kollapset. I november og januar veltet tre vindmøller i henholdsvis Skottland, Englandog Sverige.

En til dager etter
Men allerede dagen etter skjedde det igjen, da nok en vindmølle kollapset i Danmark lørdag, da i Sidinge øst for Vig i Odsherred.

Vindmølla mistet en av sine tre vinger.

- Det var et rabalder, og så gikk jeg ut på jordet og kunne se at mølla hatt mistet den ene vingen, sier Keld Boye til TV 2 Øst.

Denne vindmølla skal være mellom sju og åtte år gammel, og eies også av Vestas.

- Vingen har nok fløyet ca 100 meter gjennom lufta og har boret seg et godt stykke ned i jorda, sier Boye, som reagerer kraftig på de siste dagers hendelser med vindmøller.

Minister reagerer
Den danske klima- og energiministeren, Connie Hedegaard, ser også alvorlig på hendelsene.

Ministeren krever nå at møllene blir bedre sikret.

Hun ber Vestas, som har ansvaret for dem, om å redegjøre allerede denne uka for hva de vil gjøre for å sikre vindmøllene mot flere slike hendelser.

- I utlandet har problemet i lignende hendelser vært at møllene ikke er blitt vedlikeholdt godt nok, og hvis det også er tilfellet her så forventer jeg en utredning om hvordan man vil sikre at vedlikeholdet blir gjort bedre, sier Hedegaard.

Vestas er en av de største vindmølleprodusentene i verden, og har installeret over 35.000 vindmøller. På sine hjemmesider skriver selskapet at de hver 5. time, døgnet rundt, monterer en ny vindmølle.