Gå til sidens hovedinnhold

Seks skadd i opptøyene

Politi og demonstranter barket sammen i Karl Johans gate utenfor Nationaltheatret.

Etter sammenstøtene tidligere torsdag kveld etter støttemarkeringen for Israel foran Stortinget, har politiet forventet nye sammenstøt. De hadde informasjon om at demonstrantene var på vei til den israelske ambassaden. Istedenfor å vente i Parkveien, tok politiet konfrontasjonen før demonstrantene entret Slottsparken.

Seks skadd
34 personer ble pågrepet og innbrakt i forbindelse med bråk og vold i Oslo sentrum torsdag kveld, skriver politiet i en pressemelding like etter midnatt.

De pågrepne er siktet for blant annet vold mot politiet eller legemsbeskadigelse. Andre er innbrakt i medhold av politiloven, ut fra hensynet til den alminnelige ro og orden.

Politiet har så langt registrert skader på seks personer, herunder fem polititjenestemenn.

- Slagmark
Politiet skøyt tåregass som la et teppe over Karl Johan fra Stortinget til Nationaltheatret. Demonstrantene kastet brustein og tente på søppelbøtter i et forsøk på å stoppe politiets fremrykning. Det fungerte dårlig.

- Det var kraftige sammenstøt her og mye røyk, sier Nettavisens Lars Joakim Skarvøy som er på stedet.

Minutter senere var demonstrantene på nytt splittet og politiet fortsatte videre til andre steder i byen.

- Hele Oslo sentrum ser nå ut som en slagmark. Det ligger utbrente søppelbøtter, brustein og annet i gatene. Biler er knust og det er ennå tåregass i luften, sa Nettavisens reporter på stedet ved 21.30-tiden

Politiet sier at dette er den verste demonstrasjonen de har opplevd siden 80-tallet.

- Dette er en av de tyngste jobbene og største utfordringene vi har hatt. Vi må tilbake til tidlig 80-tall for å finne lignende situasjoner i Norge, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

Forventet nye sammenstøt

Etter at demonstrasjonen utviklet seg til krig mellom partene i Spikersuppa torsdag kveld, splittet demonstrantene seg. Da klokken hadde nærmet seg 21 hadde politiet forflyttet mye av innsatsstyrken til den israelske ambassaden.

- Det er her bilene og mye av innsatsstyrken nå står, sa TV 2s krimekspert Johnny Brenna til Nettavisen. Ved 21-tiden var det likevel svært rolig i Parkveien bak Slottet der den israelske ambassaden ligger.

- Nå ser vi at det er grupperinger som vil markere seg ved ambassaden. De har ikke et budskap, men en helt annen agenda.

Da må vi sørge for de forpliktelser vi har, og beskytte ambassaden, sa stabssjef Johan Fredrikssen ved Oslo politidistrikt til Nettavisen ved 20-tiden.

Jernring

Politiet hadde også slått jernringer rundt Utenriksdepartementet og den amerikanske ambassaden.

Nettavisen reporter ved Utenriksdepartementet opplyste at det ble kastet stein og flasker mot politiet, men at det ikke har kommet til store sammenstøt her.

Det virkelige sammenstøtet kom altså en drøy halvtime senere ved enden av Karl Johan.

- Har kontroll

Tidligere torsdag kveld opplevde Oslo voldsomste demonstrasjonen på mange år. Stabssjef Fredriksen sier at politiet hadde regnet med kraftige opptøyer, og hentet inn mannskap nok til å håndtere situasjonen.

Politiet har brukt store mengder tåregass mot demonstrantene, samt store lastebiler med gittergjerder i front til å skyve demonstrantene bakover.

- Det ser mer voldsomt ut enn hva det i virkeligheten er. Vår tilnærming til demonstrasjonen har gjort at vi har lite skader, sier Fredriksen.

Ved 21-tiden har politiet registrert én skadd politimann. Tjenestemannen fikk en stor stein i hjelmen og ble fraktet til legevakt med skader i munnen.

- Burde skamme seg

Rundt 27 demonstranter er arrestert. Flesteparten er under 18 år. Hvor mange demonstranter som er skadd, er usikkert.

- At det oppstår skader kan vi ikke se bort ifra, men i den grad demonstrantene blir påført skader så bør de tenke på egen sikkerhet og hva de begir seg ut på, sier Fredriksen.

Han har lite til overs for de mange menneskene som torsdag kveld markerte sine standpunkt til Gazakrigen på den voldelige måten.

Av respekt for de virkelige ofrene i konflikten så hadde vi håpet av demonstrantene skulle ha budskapet i fokus, og opptrådt med verdighet. Det virker som om en del grupperinger mener det er akseptabelt å drive med slike ulovligheter. De burde gå hjem og skamme seg, sier Fredriksen.

- Flere i gatene

Fredriksen håpet torsdag kveld at så mange som mulig av de fredelige demonstrantene ville innta Oslos gater.

- Nå håper vi at alle de fredelige demonstrantene som har deltatt på fakkeltoget skal overta sentrum. Mitt budskap er at de som er opptatt av den egentlige konflikten, og har budskapet i fokus, gjerne må bruke Oslo sentrum. Det vil virke dempende på de voldelige elementene, sier han.

1375