Gå til sidens hovedinnhold

Selbekk vil ikke gi seg

Men noen nye karikaturer kommer ikke på tale for Magazinet-redaktøren.

KAFÉ STENERSEN (TV 2 Nettavisen): - Vi må våge å ta opp de problematiske sidene ved islam. Den kristne troen er blitt utfordret i mange år. Kan man tenke seg noe tilsvarende ved islam, for eksempel ved å stille spørsmål ved Muhammeds liv og levesett, sier Vebjørn Selbekk til TV 2 Nettavisen.

Mandag deltok Magazinet-redaktøren som spesielt invitert tilskuer til en debatt om Muhammed-tegningene i regi av debattnettverket «Intercity». I panelet satt blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre, visepresident i Stortinget og Frp-formann Carl I. Hagen og Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen.

Hagen mente Støre har talt med to tunger i debatten om Muhammed-karikaturene.

- Han har hatt ett budskap i Norge, og ett i den arabiske verden. Han har gitt inntrykk av at vi er villige til å gi etter i spørsmål om viktige verdier, hevdet Hagen.

- Jeg har hatt ett budskap hele veien, nemlig behovet for dialog, kontret Støre, og brukte Nelson Mandelas opptreden overfor restene av apartheid-regimet i Sør-Afrika som eksempel.

.- En avis burde ikke trykket tegningene, men jeg respekterer at det ble gjort, fortsatte han.

Skavlan
Et hundretalls mennesker sørget for «stinn brakke» på den politisk korrekte Kafé Stenersen. Blant tilhørerne var Jens Stoltenbergs rådgiver Mina Gerhardsen, Fredrik Skavlan og tidligere teatersjef og kulturminister Ellen Horn.

Men kun en person med ikke-vestlig bakgrunn skilte seg ut i lokalet, nemlig norsk-pakistanske Raheela Chaudry.

- Regjeringen opptrådte klokt. Dette kunne gått veldig galt, mente hun.

Må våge
Vebjørn Selbekk var svært fornøyd etter debatten.

- Dette var veldig bra. Men jeg savnet et videre perspektiv. Dette handler om mer enn bare tegninger. Vil redaktører og journalister ta opp problemsider ved islam? lurte han.

- I etterkant av Muhammed-tegningene vil det komme mange tester på om vi verner om ytringsfriheten, for eksempel om vi våger å diskutere tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og andre problemsider ved islam, mener han.

Men noen nye runder Muhammed-tegninger blir ikke aktuelt å trykke.

- Ikke noe normalt menneske ville gått inn i noe sånt hvis de kjente belastingen det ville medføre. Men her er vi ved sakens kjerne. Da blir ytringsfriheten skadelidende til slutt, mener Selbekk.

Feigt
I debatten hevdet Unge Høyres leder Torbjørn Røe Isaksen at regjeringen opptrådte feigt etter at Magazinet hadde trykket Muhammed-tegningene.

- Det er feigt når en statsminister og en utenriksminister legger nesten all skyld på en liten avis med 5000 i opplag. Skal ytringsfriheten fungere, må myndighetene støtte opp under det, mente han.

Han kalte forsoningsmøtet mellom Selbekk og lederen for Islamsk Råd, Mohammad Hamdan på statsråd Bjarne Håkon Hanssens kontor «noe fra en sovjetisk omskoleringsleir».

Men både Hagen og Støre forsvarte Magazinets rett til å trykke Muhammed-karikaturene.

- Jeg snakket med Selbekk. Jeg rådet han til ikke å gå tilbake på det han hadde ytret, sa Støre.

- Alle arabere tror du har sagt unnskyld, påpekte debattleder Erling Fossen.

- Det er herlig at alle arabere er opptatt av meg. Det gir jobben min mening, spøkte Støre.

Chamberlain
Jonas Gahr Støre advarte mot det han kalte ekstremister som sier «enten er du med oss, eller så er du mot oss». Han unnlot likevel å å navngi George W. Bush, som brukte de berømte ordene etter terrorangrepene 11. september 2001.

Carl I. Hagen var enig i at dialog var fornuftig, men advarte mot en type dialog som det Neville Chamberlain hadde med Adolf Hitler.

- Chamberlain trodde han hadde skapt «Peace in our time». Dialog er fornuftig, men vi må vite når dialogen må brytes, mente han.

Men like lite som Støre ville kritisere Bush, ville Hagen anklage Støre å være som Chamberlain.

- Er du gal? Han er ikke i nærheten. Jeg nevnte Chamberlain fordi han trakk inn Mandela, sa Hagen til TV 2 Nettavisen etter debatten.

- Hagen har rett. En dialog må være basert på styrke. Ellers svikter den, mente Støre.

Ydmykhet
Økonomiprofessor Atle Midttun fra Handelshøyskolen-BI hevdet at protestene mot Muhammed-tegningene viser at de vestlige landene med sin kultur for en gangs skyld møter motstand.

- Vi har opplevd skikkelig avmakt overfor de vi har vært vant til å dominere, sa han.

Han mente det var en fordel å tale med to tunger så lenge budskapet var rettet mot ulike leire. Næringslivet har vært mye flinkere til å jobbe på tvers av kulturer enn det politikerne har vært, mente Midttun.

- Vi må møte globaliseringen med litt mer ydmykhet, fortsatte han.

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs

Kommentarer til denne saken