Gå til sidens hovedinnhold

- Selg alt og kjøp kroner

Verdens største bank har ståltro på norsk valuta.

«Walk away and get a small yield pick-up - buy NOK», sier HSBCs globale valutastrateg David Bloom til NA24 på telefon fra HSBCs globale hovedkontor på Canary Wharf i London.

Det er nesten ikke måte på hvor begeistret Bloom er for kronen (Se utdrag fra HSBCs rapport nederst i artikkelen)

- Vi tror den norske kronen er en perfekt rømningsvei for dem som ønsker å tjene penger på valutahandel, sier Bloom og lister opp en rekke forhold som gjør kronen til den eneste valutaen i verden med en klar oppside i årene som kommer.

Norge har liten gjeld i forhold til BNP, handelsoverskuddet er unikt, vi har overskudd på statsbudsjettet, arbeidsledigheten er lav og vi har oljefondet i ryggen dersom uforutsette problemer oppstår.

- Dette er alle faktorer som bærer bud om opptur for kronen, ifølge Bloom.

Gradvis styrking
HSBC forventer at kronen gradvis skal styrke seg mot euro på lang sikt.

Blooms spådom er at kronen vil styrke seg mot både pund, dollar og euro frem til og med fjerde kvartal 2011. I fjerde kvartal 2011 er spådommen at én US dollar vil koste 5,56 kroner, ett britisk pund 9,16 kroner og en euro 7,50 kroner mot slutten av 2011.

- At Norges Bank har redusert rentehevingstempoet tror jeg er imidlertidig. Neste hopp tror vi kommer i fjerde kvartal. Vi må vente mye lengre på at neste sentralbank går til samme skrittet, sier Bloom.

Han avslutter rapporten med sitatet: «De fundamentale økonomiske forhold i Norge er meget sunne. Det er til stor forskjell fra det vi ser i resten av verden. Her dominerer usikkerhet og forvirring.»

- Den norske kronen utgjør akkurat nå klodens eneste trygge havn, sier Bloom til NA24.

Ingen norsk krone-jubel
Norske valutaanalytikere deler ikke Blooms udelte begeistring over kronen.

- Vi er forholdsvis nøytrale til den norske kronen, som i lengre tid har hatt et handlingsrom mot euro fra 7,80 til 8,10. Vi tror dette er et fornuftig handlingsrom fremover også, da de tradisjonelle forklaringsfaktorene ikke peker i noen spesiell retning for norske kroner, sier Maren Romstad i DnB Nor Markets til NA24.

Hun peker på at markedet forventer en stabil oljepris og også markedsforventingene til rentehevinger fra Norges Bank.

- Det virker heller ikke som utlendingene er altfor interessert i kjøpe mye kroner på dagens nivåer. Når det gjelder solide statsfinanser, vekst og driftsbalanseoverskudd er dette «gammelt nytt» og taler ikke nødvendigvis for en sterkere krone fremover, sier Romstad.

Potensialet er allerede tatt ut
Også analytiker Katrine Boye i Nordea mener HSBC har overdreven tro på norske kroner.

De har rett i at norsk økonomi fundamentalt sett er bedre stilt enn mange andre økonomier når man ser på statens finansielle posisjon og overskudd på driftsbalansen. Det har også selvsagt vært krone-positivt at Norges Bank allerede er i gang med renteøkninger. Vi tror imidlertid at mye av potensialet for sterkere krone er tatt ut, sier Boye.

Hun tror veksten i norsk økonomi ikke blir spesielt sterk fremover og at Norges Bank vil gå svært forsiktig frem med renteøkningene.

- Vi vet i tillegg at NOK er sensitiv for risikosentimentet i markedene og i høst kan vi se at risikoaversjonen øker på bakgrunn av usikkerhet om vekstutsiktene i USA. Det kan raskt gi svakere krone. På litt lenger sikt, ett til to år, venter vi også noe sterkere krone, men ikke så sterk som HSBCs prognoser. Vår prognose er euro mot kroner på 7,80, mens HSBC har 7,50, sier Boye.

Kommentarer til denne saken