Gå til sidens hovedinnhold

- Selg boligen i januar

Usikker på hva du bør gjøre med boligsalget? Sjekk ekspertenes råd.

Det er kjøpers marked, og mye å velge i for deg som skal ut på boligmarkedet. Løp og kjøp, er rådet fra ekspertene.

Så er spørsmålet hva du skal gjøre med din eksisterende bolig. I og med at det bare er et par måneder igjen til nyttår, kan det være smart å vente med salget til januar.

- Jeg tror markedet vil falle videre i november og desember. Så vil det snu i januar. Jeg ser ingen risiko med å utsette salget til over nyttår, sier Liv Hansteen i DnB Nor Eiendoms prosjektavdeling for nybygg.

Hansteen gjør imidlertid ett unntak: Har du 2-romsleilighet, bør du selge først.

- Tilbudet er så stort av denne typen leiligheter at det er mer usikkert. 3- og 4-romsleiligheter er det derimot trygt å vente med å selge, sier Hansteen.

Les også:Boligprisene fortsetter ned

Les også: - Selg før du kjøper

Anbefaler å vente

Også daglig leder Thomas Agerup ved eiendomsmegler Krogsveens kontor i Asker mener man trygt kan kjøpe nå, og vente med salget til over nyttår.

- La meg først si at jeg ikke tror vi får den tradisjonelle kraftige prisstigningen over nyttår som man pleier å ha i januar. Vi tror på en jevn stigning gjennom året. Men det er ingen fare forbundet med å kjøpe nå, og selge over nyttår, sier han til Nettavisen.

Daglig leder Ole Ursin Smith i Obos-eide Exact Eiendomsmegling rekker en advarende pekefinger i været. Han viser til den store mengden usolgte boliger som har hopet seg opp.

Advarer

- Tradisjonelt er januar og februar veldig gode måneder å selge i. Men nå i høst er det veldig mange boliger ute for salg. Det som kan skje, er at mange av de som normalt ville solgt nå i høst, holder igjen, og satser på å selge i januar. Da vil det bli flere selgere enn kjøpere, og den tradisjonelle januareffekten uteblir, sier Ursin Smith til Nettavisen.

Etter at boligprisene for alvor begynte å peke ned i sommer, er opphopningen av usolgte boliger noe av det markedsekspertene er mest bekymret over. Grafen nederst i artikkelen viser utviklingen i antall usolgte boliger siden 2002. Legg merke til at tilbudet de to siste månedene har vært opp mot det dobbelte av nivået i de siste årene.

Eksperter har tradisjonelt vært varsomme med å anbefale deg som boligkjøper å opptre som en investor. Boliginvestorer forsøker ofte å «time» markedet, det vil si forutse prisutviklingen, og finne akkurat de rette tidspunktene for kjøp og salg.

Uenige eksperter

I høst har prisene på boliger falt for første gang på flere år, og enkelte har gått ut og sagt at det kan lønne seg å selge før du kjøpe r. Argumentet er at du unngår ytterligere prisfall mens du venter på å kjøpe, samt at tilbudet i markedet er så stort at du uansett vil finne «din» bolig innenfor den relativt korte tiden du har til rådighet etter å ha solgt.

Normalt er prisutviklingen sterkest i første halvår, og særlig i januar, mens høstmånedene har en svakere prisutviking, gjerne med prisfall.

Ekspertene er fortsatt uenige om utviklingen. Eiendomsmeglerforbundet og Prognosesenteret mener prisene vil normalisere seg neste år. Det vil si at boligprisene vil stige, men ikke med mer enn 5-6 prosent i året. De siste årene har man sett prisene stige med opptil 15 prosent i året. Les mer om boligprisstatistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les også:Boligkrakket avlyst

Men det er også de som spår et mer dramatisk prisfall. Blant disse er Peter Batta i Huseiernes Landsforbund, som i Nettavisen tidligere i høst spådde et prisfall på 20 prosent de neste to årene. Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities har sagt at vi kan få et krakk i boligmarkedet - et fall på inntil 40 prosent. Slår disse spådommene til, vil det neppe lønne seg å kjøpe nå, og selge etter nyttår.