Gå til sidens hovedinnhold

- Selg skandalebanken

Transperancy International vil ha oljepengene ut av Liechtenstein. Marianne Aasen Agdestein (Ap) ber departementet sjekke om retningslinjene er brutt.

Mandag avslørte Nettavisen at Statens petroleumsfond - Utland, det såkalte Oljefondet, har investert rundt 10 millioner kroner i Liechtensteinische Landesbank som er involvert i skatteskandalen der tyske næringslivstopper og rikinger har forsøkt å unndra langt over 32 milliarder kroner fra beskatning.

Les artikkelen: Oljefondet investerte i skandalebank

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen, Marianne Aasen Agdestein, vil ha Etikkrådet for Oljefondet på banen i Liechtenstein-saken.

- Dette er noe Finansdepartementet bør be etikkrådet vurdere, uten at jeg vil forskuttere bestemmelsene. Banken bryter ikke loven i Liechtenstein. De følger retningslinjene i det landet, og det man holder dette skjult betyr ikke at man bryter menneskerettighetene, sier Marianne Aasen Agdestein.

Kan skjule grov kriminalitet
Likevel mener hun Etikkrådet bør vurdere norske investeringer i skatteparadiser, blant annet fordi disse kan skjule menneskerettighetsbrudd.

- Denne regjeringen argumenterer for at denne type skatteparadiser som Liechtenstein er et verktøy for kriminalitet. Skatteunndragelser er en type kriminalitet. Langt verre er det å skjule penger fra korrupte ledere i den tredje verden, og smugling av våpen, narkotika og mennesker. Hvis norske eierinteresser er med på å støtte opp et sånt system, er vi uten tvil innenfor rammen av hva som er brudd på menneskerettighetene, sier Agdestein.

- Selg
Transparency International Norge mener avsløringen av skandalebankene i Liechtenstein er en gavepakke for andre lands skatte- og politimyndighet. Nå vil de ha full skjerping i Oljefondet.

Det får generalsekretær Jan Borgen i Transparency International Norge til å se rødt.

- Jeg har hele tiden vært skeptisk til at Oljefondet ikke har noen retningslinjer for å hindre fondet i å plassere penger i skatteparadiser. Dette legitimerer hemmeligholdet som gjør det mulig for kriminelle å skjule sine spor. Slik sett er saken som rulles opp i Tyskland en gavepakke for andre lands skatte- og politimyndigheter fordi man får et unikt innblikk i hvordan disse transaksjonene foregår, sier Borgen til Nettavisen.

Han mener det er på høy tid at finansminister Kristin Halvorsen kommer på banen med klare retningslinjer som forbyr Oljefondet å investere i disse landene.

Null samarbeid
- Liechtenstein er, sammen med Monaco og Andorra, de eneste landene som står på OECDs svarteliste over nasjoner som ikke ønsker å samarbeide om åpenhet rundt pengetransaksjoner. Norge kan ikke være bekjent av dette og bør selge seg ut. Å bruke stemmegivning som pressmiddel tror jeg ikke norske representanter gjør likevel, og dessuten må det helt andre pressmidler til. Slik Tyskland gjør når de går gjennom EU for å forsøke å tvinge frem større åpenhet, sier Borgen.

Nå setter han sin lit til at Halvorsen kan sette sitt eget bumerke på fondets pengeplasseringer.

- Disse skatteparadisene inneholder det trilliarder av dollar som er hvitevasket og som gjør det mulig for personer som er skyldig i alvorlig korrupsjon å skjule virksomheten sin. Mange av pengene kommer fra for eksempel underslag av bistandspenger som skulle gått til helsevesen eller bygging av infrastruktur i u-land. Det nyter vi i Vesten godt av, men det er en fallitterklæring å legitimere disse paradisene i en tid da vi prøver å bekjempe både korrupsjon og fattigdom.

- Etikkrådet bør inn
- Dette er noe Finansdepartementet bør be etikkrådet vurdere, uten at jeg vil forskuttere bestemmelsene. Banken bryter ikke loven i Liechtenstein. De følger retningslinjene i det landet, og det man holder dette skjult betyr ikke at man bryter menneskerettighetene, sier Marianne Agdestein.

Likevel mener hun Etikkrådet bør vurdere norske investeringer i skatteparadiser, blant annet fordi disse kan skjule menneskerettighetsbrudd.

- Denne regjeringen argumenterer for at denne type skatteparadiser som Liechtenstein er et verktøy for kriminalitet. Skatteunndragelser er en type kriminalitet. Langt verre er det at det skjule penger fra korrupte ledere i den tredje verden, og smugling av våpen, narkotika og mennesker. Hvis norske eierinteresser er med på å støtte opp et sånt system er vi uten tvil innenfor rammen av hva som er brudd på menneskerettigheter, sier Agdestein.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted