Gå til sidens hovedinnhold

Selger allerede 3,5 prosent biodrivstoff

Oljeselskapene selger langt mer biodiesel enn regjeringen krever.

Tirsdag varslet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at regjeringen vil trappe opp omsetningspåbudet for biodrivstoff til 3,5 prosent så raskt som mulig. Tiltaket var et svar på den massive kritikken mot at regjeringen innfører avgift på biodiesel.

«I dette arbeidet er regjeringens mål å sikre at minst 5 prosent av omsatt diesel er biodiesel,» heter det på statsministerens nettside.

Men norske oljeselskaper ligger langt foran regjeringens varslede krav.

- Siden i sommer har man i Norge solgt diesel med sju prosent innblandet biodiesel, opplyser Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt, til Nettavisen.

3,5 prosent
Det norske markedet for bensin og diesel er på cirka fire milliarder liter. Og diesel står for cirka halvparten av markedet. Dermed utgjør biodrivstoff allerede 3,5 prosent av den totale omsetningen.

- Jeg oppfatter det varslede omsetningskravet mer som en klargjøring av regjeringens ambisjonsnivå enn en opptrapping av kravene. Kravet er innenfor det som har vært signalisert som en naturlig utvikling i EU og Norge, sier Nøstvik.

Men Nøstvik peker også på at det varslede kravet kan bidra til at oljeselskapene ikke begynner å selge mindre biodiesel, siden kravet til biodrivstoffandel i dag er på 2,5 prosent.

- Om det hadde blitt mest lønnsomt å blande inn minst mulig biodrivstoff, så tror jeg nok at bransjen ville ha solgte mindre av det. Det varslede kravet konsoliderer sånn sett dagens stilling, sier Nøstvik.

- Hopp og sprett
Også Nøstvik er kritisk til at regjeringen vil avgiftsbelegge salg av biodiesel.

- Hopp og sprett i avgiftspolitikken gir ikke langsiktighet for bransjen. Jeg oppfatter heller ikke denne avgiften som en miljøavgift. Stoltenbergs uttalelser om avgiften tyder på at målet med den er å få inn inntekter til staten, sier Nøstvik.

Torsdag skal Stortinget bestemme om den omstridte avgiften skal innføres.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken